Vittne: 32-åringen dödades efter cykelbråk

Publicerad 2015-04-23

GÄVLE. En trasig trampcykel kan ha fått 34-åringen att knivdöda sin 32-årige kamrat.

Det framkom i förhör med ögonvittnen under mordrättegången.

– Det är andra cykeln du sparkar sönder för mig, ska 34-åringen ha sagt.

Det 37-åriga vittnet visade i tingsrätten under torsdagen vilka huggrörelser den misstänkte gjort mot 32-åringen innan denne sjönk ihop utanför en port till ett hyreshus på Öster i Gävle.

34-åringen nekar fortfarande till att ha utfört knivdådet och att överhuvudtaget ha varit på plats vid mordtillfället den 17 oktober förra året.

Men åklagarens två ögonvittnen är besvärande för 34-åringen.

”Kunde hända igen”

Både 37-åringen och en 31-årig kamrat vittnade under ed om att det var 34-åringen som gav sig på sin 32-årige kamrat.

Alla fyra känner varandra sedan många år och hade umgåtts tidigare under den aktuella kvällen. I flera polisförhör nekade båda ögonvittnena först till att de visste vem som dödat 32-åringen. Båda satt dessutom häktade en kort tid, misstänkta för inblandning i mordet. Men sedan de avförts helt som misstänkta blev de i stället åklagarens huvudvittnen mot 34-åringen.

Anledningen till att vittnena inte berättade direkt vad som hänt förklarade 37-åringen med att han var rädd:

– Hade han (34-åringen, reds anm.) gjort det en gång kunde det hända igen. Jag ville heller inte bli inblandad och mådde ett tag så dåligt att jag tänkte ta mitt liv.

Ett nytt möjligt motiv till mordet framträdde också under 37-åringens vittnesförhör. Han ska ha hört den åtalade 34-åringen anklaga offret för att ha haft sönder hans trampcykel:

– Det är andra cykeln du sparkar sönder för mig.

Hade vaga minnesbilder

31-åringen kom till rätten med ett läkarintyg på att han inte var i psykisk balans och fick vittna utan åhörare och den misstänkte 34-åringen i rättsalen. Dessa fick följa förhandlingen på länk i en annan rättssal.

31-åringen sa sig vara mycket berusad vid tillfället för dådet och hade vaga minnesbilder om vad som skedde.

På en direkt fråga från åklagaren om han var säker på att det var 34-åringen han såg i handgemäng med 32-åringen sa han:

– Ja, jag har känt honom under 19 år.

Flera rättegångsdagar återstår.

Följ ämnen i artikeln