SD vill ha slöjförbud på förskolan

avTT

Foto: Fredrik Persson/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar under politikerveckan på Spånga IP i Järva utanför Stockholm.
Foto: Fredrik Persson/TT
SD-sympatisörer iklädda partikepsar samsas med medlemmar från Eritreanska ortodoxa kyrkan framför stora scenen inför Jimmie Åkessons tal under politikerveckan i Järva.

SD-ledaren Jimmie Åkesson hade med sig förslag för förskolan när han talade på Järvaveckan.

Han vill ha slöjförbud, skärpta språkkrav för personalen och obligatorisk förskola från tre år i utsatta områden

– Jag skulle säga att det är ett gigantiskt problem att barn växer upp med en helt annan startsträcka än man har som infödd svensk, att man kanske inte har någon möjlighet alls att bli en del av majoritetssamhället, för man har aldrig stött på det, säger Jimmie Åkesson efter sitt tal på Spånga IP i nordvästra Stockholm.

Förskola från tre år

Ett av förslagen är att barn som bor i något av de 61 områden som polisen anser vara utsatta och som har utlandsfödda föräldrar måste gå i förskola från tre års ålder. SD har inte räknat på hur många barn det kan handla om, som inte redan i dag går i förskola, eller vad förslaget skulle kosta.

– Jag är övertygad om att det redan är alldeles för många som lever i den här riskgruppen som riskerar att hamna i ett ständigt utanförskap, säger Jimmie Åkesson.

Ett annat förslag som Åkesson lyfter i sitt tal är att det ska vara slöjförbud på förskolan.

– Det är inte bara en religiös symbol, utan också en symbol för kvinnoförtryck och värderingar som inte hör hemma i Sverige, säger Jimmie Åkesson inför en publik där många kvinnor bär slöja.

Bara tala svenska

Dessutom anser SD att språkkraven ska ses över och skärpas för personalen på förskolan och att svenska ska vara det enda tillåtna samtalsspråket, om det inte handlar om särskild språkpedagogik.

– I förskolan ska vi prata svenska, både personal och elever, säger Jimmie Åkesson.

Den senaste tidens opinionsmätningar har visat att stödet för SD går kraftigt framåt. SCB:s partisympatiundersökning för maj visade att partiet skulle få 18,5 procent om det vore val i dag. Den visade också att SD ökar bland utrikesfödda personer, från 10,6 procent i november till 12,0 procent i maj.

ARTIKELN HANDLAR OM