Sommarvärdar 2018

Knastertorrt på ytan – men fullt av själ

avAndreas Hansson

Foto: Foto: Micke Gronberg/Sveriges Radio
Katinka Faragó

Knastertorrt på ytan.

Men krutladyn Katinka Faragós sommarprat är fängslande lärorikt och inspirerande.

Det är långt ifrån lättillgängligt.

Katinka Faragós historia börjar 1938 då familjen flyr från Bratislava när Hitlers vansinniga naziregim får makten. Via en spårvagn packad med tyska soldater flyr de till Eskilstuna, via finska vinterkrigets bombningar, genom att låtsas vara katoliker.

”Det var lika svårt att komma in i Sverige då som nu”, konstaterar hon torrt.

Det är en rafflande historia som berättas enkelt. Den som tappar fokus under lyssningen kunde tro att hon berättade om trädgårdsarbete. Att pratet varvas med ungersk folkmusik, Mozart och Chopin drar möjligen inte de yngre lyssnarna till sig.


Men Katinka Faragó är en krutdam som erövrar lyssnarnas gunst. Som ung flicka halkar hon in som scripta i flera filmer innan hon sätts att jobba med Ingmar Bergman.

– Varför ska jag göra det? ”Det är ingen annan som vill.” Det var ju uppmuntrande, säger hon.

Hon lärs genast upp i premisserna att arbeta med dämonregissören: stirrar han ska hon stirra tillbaka, spottar han på henne ska hon spotta tillbaka. Och det börjar med 30 sekunders illstirr innan gode Bergman brister ut i ett skratt och över 30 års samarbete tar sin början. Pratet blir en lång radda anekdoter från 55 års arbete med 125 filmer och 60 regissörer. Har man inte sett de kända filmerna är karriärresan ändå fascinerande lyssning. Det är allmänt känt att många mäktiga filmmän hade – och har – stora beteendeproblem, men Katina Faragó tar ingen skit. Och det skadade beteendet visar sig ha sina skäl.


I slutet riktar hon sig kärleksfullt till Ingmar Bergman.

– Du fyller 100 år i dag. När jag träffade dig första gången var du 36, väldigt ilsken och mådde jättedåligt. Men du gjorde alltid bra filmer. Jag är så tacksam, för du har faktiskt lärt mig allting. Du är väldigt saknad, det är ingen som är så begåvad som du.

Hon växlar sedan till pop, till honom: U2:s ”In the name of love”.

Pikant överraskande, och genom tidslagren väldigt vackert.

Sommar sänds i P1 klockan 13 och finns på Sveriges radios hemsida och app från klockan 07. I morgon sommarpratar: Uje Brandelius, musiker och journalist.ARTIKELN HANDLAR OM