Diskriminering finns även här

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2016-07-30

PRIDE Andreas hansson om rasismen och hatet inom hbtq-gruppen

Pride är mer än party.

Och diskriminering och rasism frodas även inom hbtq-världen.

Därför tågar 50 000 genom­ Stockholm i dag.

Dejting-appen surrar till igen.

”Du, jag är asiat. Vill du fika ändå?”

Han har solglasögon på sin bild och jag har aldrig reflekterat över hans härkomst. Men andra gör det. Sedan dejting-­apparnas genomslag har frasen ”no asians­” blivit­ ett begrepp­ i presentationstexter hos dem som vill ”slippa” ragg från personer från till exempel Japan eller Thailand.

Som om en viss hudton diskvalificerar­ någon från att vara en bra livskamrat eller sexpartner.

Ett otränat öga klumpar gärna ihop Prideparadens 50 000 deltagare. Men även inom hbtq-världen frodas rasism, slitningar och diskriminering­.

Precis som i sam­hället i övrigt tar männen mest plats - ordet ”gayklubb” har i det närmaste blivit­ synonymt med bögklubb.

Transpersonerna har i alla tider tryckts ner till botten av hierarkin. Inte­ bara­ av samhället i stort utan­ även av till exempel­ bögar som inte vill ha med ”fjollor” att göra­, eller som tycker att transpersoners mer normbrytande uttryck­ förstör ”ryktet” även för de ”mer normala homosexuella” som ”bara råkar dras till personer av samma­ kön”.

Många utomstående tror att Pride bara handlar om fest. Men i en veckas tid, medan heterosam­hället gjort annat, har hbtq-­rörelsen stött och blött världsläget och interna stridigheter på Kultur­huset i Stockholm.

Som om man kan vara Sverige­demokrat och bög. Eller varför gruppen bi­sexuella kommit i skymundan under­ senare­ år. Den grupp som sägs ha ”dubbel­ chans en lördagskväll, höhö” men som dras med för­domar både från hetero- och homosexuella.

Årets Stockholm Pride har temat ”Vem bestämmer?”. Vem bestämmer hur man ska vara som hbtq-­person? Eller att en hbtq-person måste gilla pride­festivaler?

Långt ifrån alla gör det, tyvärr.

För Pride handlar ändå om att alla ska vara inkluderade.

I dag tågar 50 000 olikheter under samma paroll­ - för respekt och mänsk­liga rättig­heter.

Naturligtvis måste hbtq-personer öppna­ sina hjärtan­ precis som alla andra.

Kampen är allas­.