Trump bättre kompis med diktator Kim än västledarna

Tänk dig ett kompisgäng där en av deltagarna hela tiden förstör för de andra. Risken är rätt stor att de övriga tröttnar och tvingar bort honom eller lägger ner föreningen.

Frågan är om rikemansklubben G7 överlever Donald Trump.

Rallarsvingarna yr och giftiga kommentarer förpestar stämningen inför toppmötet som inleds i Kanada i dag och avslutas på lördag. I ett försök att splittra enigheten mot USA föreslog Trump att Ryssland åter bör inbjudas att delta.

Den informella klubben av världens sju rikaste länder har redan börjat kallas G6 + 1 för att understryka den enorma klyfta som nu råder mellan USA och de övriga sex (Tyskland, Storbritannien, Italien, Frankrike, Japan och Kanada).

Fientligheten mellan USA och dess allierade är större än den förmodligen varit någon gång tidigare sedan andra världskriget.

Bitter oenighet rådde om Irakkriget som George W B startade 2003. Men den gången hade USA åtminstone Storbritannien med sig. Nu står de sex övriga helt enade mot USA och de stål- och aluminiumtullar som president Trump precis infört med hänvisning till den nationella säkerheten.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar det en fientlig handling.

Donald Trump skakar hand med Kim Yong Chol, en av Kim Jong-Uns närmaste medarbetare, efter ett möte i Washgton den 1 juni

Säkerhetshot

– Idén att vi på något sätt skulle utgöra ett säkerhetshot mot USA är rent ut sagt förolämpande och oacceptabel, säger Trudeau.

Man kan se ilskan från Europa, Japan och Kanada som kulmen på en lång period av frustration där ledarna tvingats bevittna hur Donald Trump använder sin makt för att krossa den världsordning som med stor möda mejslats fram efter världskrigen. Utan att ersätta den med någonting annat än den starkes rätt.

"Amerika först" har blivit "Bara Amerika". Donald Trumps bild av en bra deal är en uppgörelse där USA vinner mer än någon annan. Där alla andra gör eftergifter men inte USA. Det är en mobbares världsordning som övriga svårligen kan acceptera.

Under Trumps första ett och ett halvt år vid makten hoppades USA:s allierade att presidenten inte i praktiken skulle genomdriva alla sina vallöften, att han någonstans skulle inse att även USA förlorar på att riva det regelbaserade internationella systemet.

Byter taktik

Västvärldens ledare har försökt att tala den amerikanske presidenten tillrätta. Man har försökt smickra honom och bli kompis med honom i hopp om att det skulle få Trump att ändra sig.

Men det är bara att konstatera att den politiken haft noll effekt på USA:s president.

Därför är de allierade på väg att byta taktik till en där Trump kritiseras öppet och där den industrialiserade världen utanför USA sätter ner foten mot Vita huset. Som motåtgärd har EU från den 20 juni förberett tullar på en rad amerikanska varor, särskilt från de delstater där Trump har många väljare.

Det talas redan om att det kanske inte blir någon gemensam kommunike från toppmötet, vilket det alltid brukar bli.

Trump har redan meddelat att han lämnar mötet i förtid, officiellt för att flyga till Singapore för toppmötet med Nordkoreas Kim Jong-un. Just nu verkar det faktiskt som Trump har bättre relationer med den hårdföre diktatorn än med någon av sina traditionella allierade. Trump kallar Kim för "en hedervärd person" medan han i ett tweet hotar Trudeau och Frankrikes Macron.

Tuffaste killen

– Tala om för Trudeau och Macron att de kräver skyhöga tullar av USA. Sänk tullarna och ta bort era handelhinder annars kommer vi att mer än matcha era.

Skriver Trump som precis ensidigt infört ståltullar för alla, inklusive sina vänner.

Problemet är att ingen har råd att på allvar göra sig ovän med USA. Europa kollektiva försvar bygger fortfarande på att USA står som garant för säkerheten. USA är en superviktig marknad för alla. Trump utnyttjar att han är den största och tuffaste killen på skolgården. Även om de övriga gaddar ihop sig mot Trump får de svårt att övermanna honom.

Tvist

EU har dragit USA inför världshandelsorganisationen WTO för brott mot handelsreglerna. Men Trump gör via sin ekonomiske rådgivare klart att USA inte tänker bry sig om deras utslag i tvisten.

– Presidenten har tydligt gjort klart att Internationella organ inte kommer att få diktera Amerika politik, säger Larry Kudrow.

Budskapet är att USA gör som man vill och alla andra har bara att rätta sig därefter.

Det är essensen i Trumps "Amerika först".

Följ ämnen i artikeln