Kritik mot hantering av journaler i Skåne

TT

Publicerad 2018-05-24

Datainspektionen kritiserar Region Skånes hantering av patientjournaler eftersom alltför många användare kan komma åt känslig information om patienter. Arkivbild.

Datainspektionen kritiserar Region Skånes hantering av patientjournaler eftersom alltför många användare kan komma åt känslig information om patienter, rapporterar Kvällsposten. Totalt har 17 vårdgivare tillgång till huvudjournalsystemet. Region Skåne har uppgett för Datainspektionen att majoriteten av de 30 000 användarkontona har full tillgång till systemet, vilket innebär att användaren kan logga in sig och se uppgifter om patienter som inte är spärrade.

– Vi granskade nio företeelser. Vi hittade brister när det gäller åtta av företeelserna. Det är väldigt allvarligt, säger Maria Bergdahl, jurist vid Datainspektionen, till Kvällsposten.

Ett fåtal av användarna ska ha begränsad tillgång till systemet. I oktober förra året fick Datainspektionen en anmälan om brister och inspektionen är nu avslutad. Myndigheten kräver att regionstyrelsen i Skåne vidtar åtgärder för att trygga patienters personliga integritet.