FN mörkade avgörande uppgifter om mordet på Zaida Catalán

Hemligstämplade dokument kastar nytt ljus över fallet

Publicerad 2018-11-27

FN:s högsta ledning i New York mörkade uppgifter om att Kongo-Kinshasas regering kan vara inblandad i mordet på Zaida Catalán.

Det visar en stor FN-läcka som SVT:s Uppdrag granskning har tagit del av.

– Det är minst sagt upprörande, chockerande och skandalöst, säger Elizabeth Morseby, syster till Zaida Catalán.

Ännu är det oklart vem som beordrade morden på den svenska FN-experten Zaida Catalán, 36, och hennes amerikanske kollega Michael Sharp, 34, i Kongo-Kinshasa den 12 mars 2017.

Ett tjugotal män står åtalade för inblandning i morden och rättegången pågår fortfarande i staden Kananga.

Kongo-Kinshasas regering har hela tiden anklagat rebellgruppen Kamuina Nsapu för morden. Men flera spår har pekat på att landets armé och säkerhetstjänst kan vara inblandade.

De båda FN-experterna befann sig i landet för att utreda allvarliga brott mot mänskliga rättigheter, på uppdrag av säkerhetsrådet i New York.

Kort efter deras död tillsatte FN en utredning för att försöka få fram fakta och om möjligt identifiera mördarna, under ledning av den amerikanske diplomaten Greg Starr. Utredningen var klar i början av augusti 2017 och slog fast att Catalán och Sharp ”troligen” mördades av rebeller. Rapporten lades fram av FN:s generalsekreterare António Guterres för säkerhetsrådet.

Tusentals hemligstämplade sidor

Men en jätteläcka på tusentals hemligstämplade sidor av FN-dokument – som Uppdrag granskning och ett antal utländska redaktioner har tagit del av – tyder på att utredaren valde att bortse från väsentliga fakta.

Kvällen före morden träffade Zaida Catalán och Michael Sharp en äldre man som representerade milisen. De frågade honom om den planerade färdvägen till byn Bunkonde var säker. Mannen, som inte talade franska, förklarade upprepade gånger på det lokala språket att den absolut inte var det.

Vid sin sida hade han tre yngre män, som hjälpte honom med översättningen. Varje gång felöversatte de den äldre mannens budskap – och försäkrade Catalán och Sharp att vägen tvärtom var säker.

Vilseleddes av agenter

De tre tolkarna har senare visat sig vara agenter för Kongo-Kinshasas säkerhetstjänst, enligt de läckta FN-dokumenten, som Uppdrag granskning läst.

Zaida Catalán spelade in samtalet. Men trots att FN-utredaren Greg Starr hade tillgång till en översättning av hennes inspelning – och därmed kände till att Catalán och Sharp lurades av regeringsagenter att åka till platsen där de sedan mördades – nämns incidenten inte med ett ord i hans rapport.

Inte heller nämns misstankarna från FN:s egen polis på plats att den kongolesiska militären infiltrerat Kamuina Nsapu-milisen och att agenter från säkerhetstjänsten kunde ligga bakom morden för att förhindra Catalán och Sharp att avslöja militärens massgravar.

”Skandalöst”

I rapporten lägger FN-utredaren Greg Starr i stället en betydande del av skulden på Catalán och Sharp, som han menade hade frångått FN:s säkerhetsprotokoll, bland annat genom att resa på motorcyklar.

FN:s fredsinsats i Kongo-Kinshasa är den största av sitt slag i världen och enligt källor till Uppdrag granskning är rapporten en del av ett diplomatiskt spel. För att kunna samarbeta med den kongolesiska regimen ska FN ha velat undvika information som pekar mot att staten är inblandad.

Zaida Cataláns anhöriga reagerar starkt på de nya uppgifterna.

– Det är minst sagt upprörande, chockerande och skandalöst. Vi hade ingen aning om att Greg Starr medvetet valde att utesluta information som pekar på den kongolesiska regimens inblandning i mordet på Zaida och Michael, säger Zaida Cataláns syster Elizabeth Morseby till Aftonbladet.

Nekar intervju

Zaida Cataláns familj har hela tiden krävt att FN ska tillsätta en oberoende utredning av morden.

– Det som är mest förvånande är Greg Starr verkar ha velat tysta en trovärdig utredning av mordet redan från första början, trots FN-polisens tydliga indikationer om den kongolesiska regimens inblandning. Vi förstår behovet av diplomati mellan länder, men anser inte att man behöver ljuga för att uppnå det ändamålet, säger Elizabeth Morseby.

Det har också framkommit att en kongolesisk arméöverste efter mötet med Catalán och Sharp hade täta telefonkontakter med en av de rebelledare som nu åtalats för morden.

FN-utredaren Greg Starr har inte velat ställa upp på en intervju i Uppdrag granskning, utan hänvisar till sin rapport.

Kräver ny utredning

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger till Uppdrag granskning att hon inte vill kommentera uppgifterna:

– Men det är bra att kritiken framförs. Och att det kommer fram till generalsekreteraren som till sist har att hantera det materialet och den rapporten.

Antonio Guterres tillsatte hösten 2017 en ny grupp som ska bistå de kongolesiska myndigheterna på plats.

– Vi vill fortfarande ha en trovärdig utredning av mordet, och hoppas att FN gör allt i sin makt att iscensätta en ordentlig utredning för att få tag på de skyldiga, säger Elizabeth Morseby.

Fotnot: Uppdrag granskning sänds i SVT1 den 28 november kl 20 och finns även på SVT Play.