Här häktas de misstänkta för dubbelmordet

Publicerad 2011-11-19

Warszawa/stockholm. Här häktas de två polska männen, misstänkta för det brutala rånmordet på Inger och Torgny i Långared.

- De nekar till brott och vill inte svara på så många frågor alls, men har erkänt att de var i Sverige vid tiden för morden, säger statsåklagare Jacek Korycki.

I går eftermiddag hölls häktningsförhandlingar i Polen mot de två män 33 och 39 år gamla som greps av den polska polisens specialstyrka i onsdags kväll.

Enligt åklagaren var det de två männen som för en månad sedan överföll och mördade lantbrukarparet Inger, 71, och Torgny, 69, på deras gård i Långared, strax utanför Alingsås.

Brutalt våld

Paret påträffades döda av sina vänner från kyrkokören som åkt hem till dem eftersom de inte dykt upp på ett sångframträdande på ett äldreboende.

Torgny och Inger var bundna och hade enligt Aftonbladets källor förtejpade munnar när de hittades i ladugården respektive sovrummet.

Torgny ska ha dödats genom upprepade slag med ett hårt föremål mot huvudet, Inger genom kvävning och tryck mot halsen.

Vid mordet försvann ett kassaskåp från gården.

Greps i Polen

Tidigare i veckan greps de två männen i Polen.

Polisen hade planerat gripandena noga, och det var polisens specialstyrka som grep dem.

- Vi visste att de var farliga och ville undvika dramatiska situationer, säger Robert Czerwinski på polisen.

Den ene av männen lurades ut ur sin bostad av en civilklädd polis, när specialstyrkan slog till. Den andra stoppades i en falsk trafikkontroll när poliserna med dragna vapen rusade fram.

De misstänkta männen är nu häktade i 40 dagar.

Oberörda

Enligt statsåklagaren Jacek Korycki såg männen oberörda ut när de mötte domaren och sa att de inte förstod varför de gripits.

- Deras ansikten var kalla, säger han.

Nästa steg i processen blir att den svenske åklagaren ska skicka en begäran om att få männen utlämnade.

-  När den kommit in håller vi ytterligare en domstolsförhandling där vu avhandlar utlämningsfrågan. Det kommer kanske att ske redan nästa vecka, säger Jacek Korycki.

Välkända av polisen

De båda männen är välkända av polsk polis. Vid husrannsakan hos en av dem fann polisen två olagliga vapen som de tror skulle användas för framtida brott. 

- Fyndet av pistolerna är allvarligt, och blir en separat utredning, säger Jacek Korycki, åklagare.

- Det är klart att vi funderar på vad han skulle ha vapnen till, säger Robert Czerwinski.