Älgarna Ragnar och Sune på rymmen – strax före älgjakten

Uppdaterad 2018-10-13 | Publicerad 2018-09-25

I söndags upptäckte Erik Öster, 23, som driver Skullaryd älgpark att ovädret skadat hans älgstaket.

Och det nya hålet hade inte gått älgtjurarna Sune och Ragnar förbi – de hade helt enkelt rymt.

– Älgjakten startar ju snart. Det är helt klart ett extra orosmoment, säger Erik.

Helgens storm orsakade problem för många runtom i landet. Bland annat 23-åriga Erik Öster som driver Skullaryd älgpark utanför Eksjö.

En gran föll nämligen ner och hade sönder staketet i älghagen. Erik upptäckte olyckan på söndagen men då hade redan de två älgtjurarna Ragnar och Sune flytt sin kos ut i skogen, vilket även P4 Jönköping rapporterat om.

– Det är aldrig roligt att ha djur på vift, säger en orolig Erik.

Två veckor kvar till älgjakten börjar

Men trots att det aldrig är kul när ett djur försvinner så finns det något som orsakar extra oro – nämligen att älgjakten i området startar den 8 oktober, alltså om mindre än två veckor.

– Jag har funderat lite och det kanske inte är så roligt för jägarna att skjuta en tam älg från Skullaryd älgpark. Så man kanske kan be jägarna om att spara dem.

Men hur ska det gå för jägarna att urskilja vilka älgar som är Eriks? Enligt den unga älgbonden borde det inte vara några större problem, hans älgar är nämligen betydligt större än de vilda älgar som vanligtvis rör sig i Småland. De väger upp till 500–600 kilo.

– Dessutom är de väldigt lugna och inte rädda för människor på samma sätt som en vild älg är.

Här står Erik Öster med tjurkalven Mats som är två månader och hans mamma Hälga.

Förhoppningen är att de ska överleva jakten och efter brunsten bege sig hemåt på eget bevåg. Brunstperioden är slut i mitten av oktober och enligt andra älgkunniga som Erik pratat med är det vanligt att älgar som rymt då söker sig hem igen.

Kan behöva söva älgarna

Det andra alternativet är att söva dem och föra tillbaka dem hem på så vis.

– Men det vore ju inte jätteenkelt. Dels måste vi hitta dem, sen är det ju stora älgar så man skulle behöva vara ett gäng som får ut dem ur skogen i nedsövt tillstånd, säger Erik.

Nu vädjar han till alla som rör sig i området att höra av sig om de ser Ragnar eller Sune. Och till Aftonbladet ber han om en hälsning, i fall de två rymmarna skulle läsa denna artikel.

– Ni kan skriva till Ragnar och Sune att det är dags att komma hem nu.

ANNONS