Ballong-oro inför plaströst i EU

Bryssel, TT:s korrespondent TT

Publicerad 2018-10-23

EU:s nya regler mot engångsplast är framför allt till för att minska plastskräpet i havet och på stränder. Så här såg det ut i Neo Faliro , söder om Greklands huvudstad Aten, i vintras. Arkivfoto.

Adjö till allehanda engångsplaster i sugrör, drinkpinnar och bestick är att vänta när EU-parlamentet nu röstar för att minska världens plastavfall.

Fast barnkalasens ballonger är inte hotade, lovar EU-kommissionen.

Förslaget för att rejält få ner plastförbrukningen lades fram i våras och innehåller en kombination av förbud och andra åtgärder.

– I praktiken kommer det här att innebära att ni inte längre kommer att se bomullstoppar i engångsplast på hyllorna i era affärer, utan i stället sådana som gjorts i mer miljövänligt material. Och detsamma gäller för sugrör, drinkpinnar, ballongpinnar, bestick och tallrikar, sade kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

Sedan dess har både EU-parlamentet och EU:s medlemsländer grävt ner sig i detaljerna. Från parlamentets sida är man nu redo att komma till skott, sedan miljöutskottet sagt sitt i förra veckan.

Ballongerna blir kvar

Deras oro för de europeiska barnens ballonger är dock obefogad, betonar EU-kommissionen.

– Förslaget förbjuder inte ballonger. Det förbjuder ballongpinnar, som tillhör de vanligaste sakerna som hittas på stränderna. Det finns tillgängliga alternativ, av till exempel trä eller kartong. För ballongerna föreslår vi i stället informationskampanjer och frivilliga åtgärder, sade miljökommissionären Karmenu Vella när EU-parlamentet debatterade frågan i måndags kväll.

Tidigast 2021

Planen är att vissa förbud ska träda i kraft redan från 2021. Därtill manas till rejäla minskningar av användandet av exempelvis hamburgerförpackningar och ökad återvinning av plastflaskor, cigarettfimpar och fiskeredskap.

Först krävs dock att även EU:s medlemsländer enas om sin syn på saken, vilket väntas ske tidigast i december. Därefter inleds kompromissförhandlingar i hopp om att under våren kunna enas om de nya reglerna i god tid innan EU-parlamentsvalet den 23–26 maj.