”Som en begravning här”

Uppdaterad 2017-07-24 | Publicerad 2017-07-21

KOS. På den grekiska ön Kos där fredagsmorgonens jordbävning slog till som värst är stämningen dämpad.

Många har i panik valt att lämna ön medan de som är kvar sover utomhus i solstolar då rädslan för nya skalv är stor.

För en man i 20-årsåldern slutade den sista utekvällen med kompisarna i tragedi efter att han träffats av ett fallande stenblock.

– Det är som en begravning här, säger svenske Marcus Bjernegård till Aftonbladet.

Det är en tryckt och dämpad stämning som möter Aftonbladets team på plats på den annars så livfulla grekiska ön Kos i Egeiska havet.

Under den tidiga fredagsmorgonen tvingades människor fly i panik när en kraftig jordbävning drog in över ön och skapade stor förödelse – bland annat på den välbesökta bargatan i stadens centrala delar.

En man död – kompisen allvarligt skadad

Säsongsarbetaren Marcus Bjernegård, 22, från Stockholm, jobbar på baren Cactus Saloon som ligger precis bredvid utestället White Corner, där den värsta förödelsen konstaterades och en svensk man dog.

Mannen, som är i 20-årsåldern och hemmahörande i Mellansverige, var på semester på Kos tillsammans med sina kompisar när deras sista utekväll tillsammans fick ett tragiskt slut.

I samband med att jordbävningen bröt ut rasade delar av taket och väggen på nattklubben White Corner ned på besökarna som satt nedanför byggnaden och som fick tunga betongblock över sig.

– De brukade komma här och hänga på dagarna. Det var ett härligt grabbgäng som hade kul och var här på semester, berättar Marcus.

För en av mannens kompisar är tillståndet allvarligt och han har flugits till Aten.

Träffades av fallande stenblock

Marcus var på jobbet på baren när det plötsligt började skaka kraftigt och han såg själv hur människor träffades av fallande stenblock och hur en man träffades av en sten i huvudet.

– Det var fruktansvärt. Människor kastades omkull, skrek och flydde i panik. Samtidigt blev det alldeles mörkt då strömmen gick, berättar Marcus och fortsätter:

– Vi flydde till hamnen där människor skrek att en tsunami dragit in och polisen sa då att vi skulle fly upp i bergen, säger Marcus som tillbringade flera timmar på berget innan han vågade sig ned till stadskärnan igen.

Sover på solstolar

Under fredagskvällen har han och flera andra samlats vid strandklubben Tylösand. Av oro för nya skalv och på grund av förstörda hotell har många valt att sova på solstolar – omringade av sina packade resväskor.

Mitt på uteserveringen vittnar resterna av en flera meter hög skorsten som rasat rakt ned på taket om morgontimmarnas fasa.

– Vanligtvis kommer folk hit först och hänger och går sedan vidare till klubbarna på bargatan. Under högsäsong brukar här vara bord hela vägen under taket och runt 100-150 människor som sitter där, säger Patrik Gustafsson, 24, från Stockholm och pekar mot den stora högen med murbruk som skapat ett stort hål i uteserveringens plankgolv.

Taket flög av byggnaden

Ur en högtalare spelas halvhög musik och på baren bredvid börjar festande ungdomar trots gårdagen att förbereda sig för en ny utekväll.

Men enligt Marcus Bjernegård är stämningen på ön långt ifrån en vanlig fredagskväll.

– Det är som en begravning här. Många har redan lämnat och flera väntar på att kunna ta första bästa flyg hem. Idag har två killgäng kommit hit. I vanliga fall brukar här vara fullt.

Även Michelle Dubois, 19, Nicole Stachowska, 18, båda från Stockholm, var vid baren på fredagsmorgonen och vittnar om hur taket flög av byggnaden och rakt ned på människorna som stod under.

– Vi såg hur de bar ut lik från gatan och hur människor låg under stenarna. Hela bargatan är förstörd och människor flydde i panik. Jag flydde för mitt liv, säger Michelle Dubois.

Nicole berättar att hon precis hade tagit en cigarett utanför och gått in när stenblocken föll rakt ned på människorna utanför.

– Allt bara började skaka. Hade jag inte gått in hade jag stått rakt under.

”Vet inte hur länge jag stannar”

Dagen efter är gruppen som samlats på Tylösand skakade. Flera har valt att avsluta sin säsong i förtid och åka hem medan andra valt att stanna.

– Vi ska åkt hem inatt men flighten är försenad. Egentligen skulle vi ha åkt hem i slutet av augusti men vi kommer att åka imorgon i stället, säger Jonathan Bengtsson, 23, från Höganäs.

– Jag kommer stanna. Jag har varit här i tre år. Vissa jag har pratat med säger att detta är första gången något sådant här händer på 100 år medan andra säger att det varit mindre skakningar tidigare men aldrig så här stort, säger Patrik Gustafsson, 24, från Stockholm.

Marcus berättar att han är kluven och har ännu inte bestämt sig. 

– Jag vet inte hur länge jag stannar. Om jag ska stanna kvar vill jag jobbar här på Tylösand. Jag vill inte gå tillbaka och jobba på samma gata och sälja drinkar och sprida glädje när jag vet vad som hänt.

Följ ämnen i artikeln