Nytt vaccin mot hiv kan snart vara här

Publicerad 2022-02-02

Samma vaccinteknik som använts för att ta fram covid-19-vaccin kan vara nyckeln till ett vaccin mot hiv, rapporterar MIC.

– Det vore ett mindre mirakel och en stor triumf för forskningen, säger Marcus Buggert, immunitetsforskare vid Karolinska institutet.

Ett vaccin mot hiv kan snart vara här. Bilden är en genrebild.

Forskare har sedan aids-epidemins början på 1980-talet försökt utveckla ett effektivt vaccin mot hiv-viruset utan någon framgång.

Nu inleder läkemedelsföretaget ”Moderna” en studie där ett framtaget hiv-vaccin ska testas på människor. Vaccinet har tagits fram med samma typ av mRNA-teknik som använts för att ta fram vaccin mot covid-19.

Detta innebär att forskningen snart kan vara ett steg närmare mot att ta fram ett fungerande hiv-vaccin.

Under förra veckan gavs de första doserna till en testgrupp vid George Washington University. 56 HIV-negativa personer kommer att få mellan en och tre doser av vaccinet. Utvecklingen hos patienterna kommer att följas under sex månader.

Komplex process

Att ta fram ett hiv-vaccin är en mycket komplicerad process. Främst för att viruset har mycket lätt för att integrera sig i kroppens celler. Men också för att viruset muterar sig väldigt snabbt. Ett dugligt hiv-vaccin måste kunna slå ut 1000-tals varianter av viruset.

– I dag pratar vi om olika varianter av coronaviruset, som omikron. Men i jämförelse med hur hiv-virus muteras är omikron ingenting. Det finns oändligt många fler varianter av hiv än vad det finns av covid-19, säger Marcus Buggert, immunitetsforskare på Karolinska institutet.

– De flesta av oss tror nog att ett vaccin är som en sköld omkring oss. Men det här med immunitet är inte så enkelt. Det är inte svart eller vitt utan en skala, fortsätter han.

Försiktigt optimistisk”

Marcus Buggert har nyligen tagit del av nyhet om den nya hiv-studien. Han menar att ett välfungerande vaccin skulle innebära positiva effekter på en global nivå. Många människor dör fortsatt av viruset bland annat i Afrika, eftersom de inte får tillgång till bromsmediciner.

– Om ett vaccin togs fram vore det ett mindre mirakel och en stor triumf, säger Marcus Buggert.

Samtidigt understryker han att det ännu är svårt att veta när ett fungerande vaccin kan vara på plats.

– Jag har sett många vaccinstudier komma och gå inom hiv-fältet. Med tiden har jag blivit lite mindre optimistisk att man kommer att hitta ett vaccin som ger fullt skydd. Men mRNA-tekniken är välfungerande, så jag är försiktigt optimistisk.

Enligt Marcus Buggert är det inte särskilt troligt att man lyckas ta fram ett vaccin med fullt skydd mot hiv. Om det gick att få fram ett vaccin med 50 procents skydd vore det fantastiskt, förklarar han.