Säpoinsats i Tyresö – fyra anhållna misstänka för terrorbrott

Uppdaterad 2024-04-22 22.13 | Publicerad 2024-03-07

Fyra personer har gripits och är misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott efter en stor insats i Tyresö.

Under en husrannsakan hos en av de misstänkta, en 20-åring, kommer polisen ut med famnen full av automatvapen, enligt uppgifter till Expressen.

Klockan 13.55 larmades polis om explosioner som hörts i Tyresö.

Det är flera smällar som hörts i samband med att nationella insatsstyrkan gjort ett tillslag mot en lokal som tillhör en islamisk förening, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Källor uppger för Aftonbladet att nationella insatsstyrkan har gripit flera islamister misstänkta för förberedelse terrorbrott och att insatsen ska pågå på flera adresser

Det bekräftar Säpo vid 17-tiden.

– Vi har haft en insats på ett antal platser och i samband med detta har fyra personer gripits har anhållits för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott, säger Adam Isaksson Samara på Säpo.

Under en husrannsakan hos en av de misstänkta, en 20-åring, kommer polisen ut med famnen full av automatvapen, enligt uppgifter till Expressen.

– Det har gjorts en rad husrannsakningar i anslutning till den här insatsen. Men detaljer kring beslag kan jag inte gå in på, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo, vid 20.30-tiden.

Han säger också att man inte kan utesluta att det blir fler gripanden.

Säpo: Kopplingar till IS

Adam Isaksson Samara säger att de har agerat mot en grupp individer som finns inom den våldsbejakande islamistiska och extremistiska miljön.

– Vi ser att det finns internationella kopplingar till IS, terrororganisationen Islamistiska staten. Vi ser också att det finns kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Hur ser den sistnämnda kopplingen ut?

– Jag kan inte gå in på det i detalj. Vi kan konstatera att detta är något som vi har sett i vårt utrednings- och underrättelsearbete att den här våldsbejakande islamistiska extremistgruppen har kopplingar även till grov organiserad brottslighet.

Polis på plats efter explosionslarmet.

Adam Isaksson Samara säger att ärendet är en fortsatt pågående insats.

– Nu kommer vi att fortsätta med en rad utredningsåtgärder. Det är inte omöjligt att fler individer kommer att vara intressanta.

Finns det någon fara för allmänheten?

– Nej, Säpo bedömer inte att det finns fara för allmänheten kopplat till ärendet. Inga personer ska heller ha skadats i samband med insatsen.

Säpo vill inte kommentera vilken typ av terrorbrott som de misstänkta planerat.

Gunnar Strömmer: Planerats under längre tid

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger till P4 Stockholm att insatsen ska ses i ljuset av det förhöjda terrorhotet.

– Det bekräftar att Sverige har ett högt terrorhot, säger han till kanalen men vill inte säga mer om insatsen mer än att det planerats under en längre tid.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Boende: En del fester i lokalen

Bilder från platsen visar att en fönsterruta till den islamiska föreningen har krossats och att en dörr är demolerad.

Boende i området säger till Aftonbladet att det annars brukar vara en lugn plats.

– Det har varit en del fester i lokalen men annars lugnt.

En annan boende berättar att de hörde mellan sex och sju höga smällar.

Vittnet: Hörde flera smällar på varandra

Ett vittne berättar för P4 Sveriges Radio att hon ”hörde en fruktansvärd smäll”.

– Det var flera smällar på varandra och vi kunde inte bergripa vad det var. Och jag sa till min man ”vad är det som händer, vad är det som händer?” Det var hemskt, säger hon.
Updatering: I en tidigare version av artikeln stod det att den misstänkte var 18 år. Han är 20 år.

Följ ämnen i artikeln