Rysk manöver kan va ha varit avledning – tecken på reträtt i Cherson

Publicerad 2022-10-22

Den ryska förstärkningen av frontlinjen i Cherson var ett försök att täcka en reträtt.

Nu drar sig de ryska trupperna tillbaka, men risken finns att de spränger den stora kraftdammen Kachovka på vägen.

Det kan bli kaotiskt eftersom den ryska armén består av oerfarna rekryter, skriver tankesmedjan ISW.

Följ ämnen

Ryssland har inlett en reträtt i den ockuperade Chersonregionen, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW, efter att tillfälligt förstärkt sin frontlinje med 2 000 soldater för att beskjuta ukrainska styrkor.

Enligt tankesmedjan är det ett försök att täcka för att de ryska trupperna håller på att dra sig tillbaka.

Situationen är känslig och skulle de ukrainska styrkorna gå till motanfall kan det bli kaotiskt, eftersom att de ryska trupperna består av oerfarna rekryter.

Ukrainska soldater beskjuter ryska ställningar i närheten av Bachmut i Donetsk under fredagen.

Damm kan sprängas

Under torsdagen anklagade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Ryssland för att ha minerat kraftverksdammen Kachovka i Chersonregionen.

ISW tror att Ryssland kommer att spränga den dammen, ”för att täcka sitt tillbakadragande och för att förhindra ukrainska styrkor från att jaga ryska styrkor djupare in i Cherson” och tillägger att Ryssland i så fall troligtvis kommer att beskylla Ukraina för attacken.

Zelenskyj har liknat en sprängning av dammen vid floden Dnepr vid användandet av massförstörelsevapen, och varnat för en storskalig katastrof om så sker med en rad översvämmade samhällen som följd.

Vladimir Putin när han häromdagen besökte ett militärt träningscenter i Ryazanregionen i Ryssland.

Lettland tror inte på offensiv

Förra fredagen sades från Belarus att 70 000 belarusiska soldater och upp till 15 000 ryssar skulle medverka i styrkan.

Uppgifterna ledde till en viss oro i Ukraina och i väst över att Ryssland kan planera att ny offensiv från Belarus, väster om huvudstaden Kiev, för att skära av inflödet av vapen, ammunition och förnödenheter som passerar in i Ukraina från Polen.

Från lettiskt håll tror man inte att planerna på en rysk-belarusisk styrka är starten på en ny rysk offensiv i Ukraina.

– Vi måste vara försiktiga, men jag är tveksam till att Ryssland för närvarande är kapabla att öppna en ny frontlinje mot Ukraina, säger Lettlands försvarsminister Artis Pabriks till The New York Times.

Men varken Storbritannien eller USA tror på ett nära förestående anfall från Belarus, även om tusentals ryska nymobiliserade soldater förflyttats till Belarus.

Ukrainas underrättelsetjänst säger sig inte heller tro det, och talespersonen Vadym Skibitskyj säger till tidningen att även om man sett förflyttningar av manskap så har man inte sett några större förflyttningar av annan militär utrustning.