Splittrad opposition väntar på S: ”Läget är låst”

Publicerad 2024-02-05

Oppositionens splittring gör att det än så länge är oklart hur Socialdemokraterna ska forma sitt regeringsalternativ.

Inom V och MP finns förväntningar på att Magdalena Andersson ska ena ett rödgrönt lag, men i S och C är intresset lågt.

– Just nu är läget låst, säger en källa i MP.

– Det är ynkligt av Socialdemokraterna att inte ställa sig bakom det här.

Centerpartisten Rickard Nordin var sur när han klev ur riksdagens kammare den där januariförmiddagen.

Hans blick for då och då upp mot förbipasserande riksdagsledamöter, somliga av dem socialdemokrater, som precis avslutat misstroendeomröstningen mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Det blev en solklar förlust för Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Statsrådet sitter tryggt, tills vidare. Rickard Nordin var Centerns ansikte utåt för tilltaget.

Socialdemokraterna hade kvällen innan gjort klart att man inte kommer att stödja misstroendet. Det var därmed ingen chock att partiet avstod från att rösta, men besvikelsen lyste likväl igenom.

– Jag hade hoppats på en enad opposition, sa Miljöpartiets ena språkrör Daniel Helldén.

Enligt en centralt placerad källa i Centerpartiet hade partiledningen missbedömt hur S skulle agera. Dessutom saknades kontakter mellan partierna inför beslutet.

När S valde att inte gå med hamnade C i samma lag som MP och V.

Det såg inte bra ut.

Muharrem Demirok (C) och Magdalena Andersson (S)

”Önskar att Magdalena Andersson ansträngde sig mer”

Under ett tillfälle sedan maktskiftet har oppositionen stått helt enad. Det var i augusti förra året när de fyra partierna gemensamt krävde att Sverigedemokraternas Richard Jomshof skulle lämna sin post som ordförande för justitieutskottet.

Även det misslyckades eftersom kvartetten inte har tillräckligt antal mandat i riksdagen för att få igenom något.

Bristen på samordning inom oppositionen ger bilden av en splittrad opposition som inte kan bjuda på ett gemensamt motstånd mot Tidöpartiernas reformoffensiv.

Inom Vänsterpartiet finns en from förhoppning om att Socialdemokraterna snarast syr ihop en enig opposition.

Omkring ett halvår efter valet 2022 gick V-ledaren Nooshi Dadgostar ut och kritiserade Magdalena Andersson för att inte vara den koalitionsledare som oppositionen behöver för att vara ett trovärdigt regeringsalternativ.

Även partiets toppnamn i EU-parlamentsvalet, tillika tidigare partiledare, Jonas Sjöstedt är inne på samma linje.

– Jag önskar att Magdalena Andersson ansträngde sig mer för att samla oppositionen och lägga förslag som samlar oppositionen, sa han under ett möte med riksdagsjournalisterna i januari.

Högt uppsatta vänsterpartister säger i bakgrundssamtal att S samlande kraft är en nödvändighet för att kunna få till samtal mellan V och C.

Andra vänsterpartister framhäver snarare ett behov av att S gör mer för att samlas kring V och MP i ett samarbete som C inte behöver vara med i.

”Just nu är läget låst”

Även miljöpartister vittnar i bakgrundssamtal om en väntan på att Socialdemokraterna ska göra mer för att samla oppositionen.

Flera miljöpartister berättar att MP har bjudit in C-ledaren Muharrem Demirok till MP:s riksdagsgrupp i ett försök att öppna en dörr för samarbete, men C-ledaren har gett MP kalla handen.

Muharrem Demirok har också varit noga med att påpeka att något organiserat samarbete inom oppositionen inte finns.

– Vi har ingen tradition av att besöka andra riksdagsgrupper, så jag ser inget konstigt i det, säger Demirok om saken när Aftonbladet ställer frågan varför han inte tar MP:s utsträckta hand.

Men inom MP förväntar man sig alltså att S ska ena oppositionen – och det snart.

– Just nu är läget låst. Socialdemokraterna måste ta steg för att få ihop alla, säger en person i MP:s övre skikt.

S och C har knutit starka band

Någon typ av samarbete mellan partierna är att vänta när riksdagsvalet närmar sig 2026.

Ju närmare valet man kommer, desto mer kommer S-ledaren Magdalena Andersson att krävas på svar om hur hon ser framför sig att hon ska regera landet, vilka partier som hon ska få stöd av eller vilka partier som ska ingå i hennes regering.

Såhär långt in i mandatperioden har S och C fortsatt vårda banden partierna emellan.

Muharrem Demirok har annonserat att Magdalena Andersson är hans statsministerkandidat. I april förra året gjorde partiledarna ett gemensamt utspel om regeringens klimatpolitik och i oktober åkte de på en gemensam resa till Uppsala för att adressera gängvåldet.

När statsminister Ulf Kristersson anordnade sin 60-årsmottagning gick Demirok och Andersson dit tillsammans.

”Det är långt kvar till valet”

Socialdemokraterna har än så länge inget intresse av att samla ytterkanterna inom den rödgröna oppositionen. Snarare verkar man trivas i mitten.

Även om siffrorna på senaste tiden börjat vika, har partiet och partiledaren gått bra i opinionen. Ledande socialdemokrater pustar när frågan om eventuell samordning mellan de rödgröna partierna tas upp.

Partiet vill utnyttja tiden i opposition för att samla stöd för sin egen politik.

Arbetet med att ta fram nya politiska förslag i interna arbetsgrupper får inte störas av samarbeten med andra partier, påpekar en högt uppsatt socialdemokrat.

Att det är så långt kvar till nästa riksdagsval öppnar också upp för fler missar av de andra oppositionspartierna, som kan färga av på S om man samordnar sig, framhäver en annan centralt placerad socialdemokrat.

– Det är långt kvar till valet. Vi vill driva egen politik för att samla väljare kring oss, inte andra.