Vattkoppor höll på att kosta Levis livet

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2017-03-27

För nästan exakt ett år sedan smittades Emma och Emil Lindbergs son med vattkoppor. Vanligtvis en lindrig barnsjukdom. Men Levis, 4 år, svävade mellan liv och död. Nu vill Emma varna andra.

– Smitta inte era barn medvetet, det här är inte någonting man vill ha på sitt samvete, säger hon.

För ungefär ett år sedan insjuknade Levis, 4 år, i vattkoppor.

– Han hade hög feber som inte försvann med alvedon. På fjärde dagen åkte vi in till akuten men blev hemskickade med orden ”Det är vanligt med febertoppar vid vattkoppor”.

På tionde dagen vaknade Levi utan både tal och balans. Emma och Emil kastade sig in i bilen och åkte till akuten i Helsingborg.

– Jag sprang in och skrek efter hjälp. Jag skrek att de var tvungna att hjälpa min son.

”Vi trodde det var slutet”

På sjukhuset konstaterades det att han hade drabbats av följdsjukdomen vattkoppsencefalit, en hjärninflammation.

– Läkaren bad oss att läsa om det på internet. Det gjorde vi. Det första som kom upp var om fyra barn, som under det senaste året, dött av sjukdomen. Vi bröt ihop, vi trodde att det var slutet.

Emma tipsades om att be sköterskan ge Levis medicinen aciklovir, mot hjärninflammationen. Men fick inget gehör.

Det gick att ta på stämningen i rummet. Levis reagerade inte på reflextesterna trots att läkaren drog med både nycklar och naglar under fötterna och man befarade att han hade drabbats av en stroke.

Familjen skickades med ambulans till sjukhuset i Lund där Levis fick genomå en magnetröntgen.

Emma och Emil väntade oroligt i väntrummet. Efter en timme kom en läkare med beskedet att Levis hjärna såg bra ut och att han inte hade drabbats av en stroke. Strax därefter gav man Levis medicinen aciklovir mot inflammationen, det som Emma bett om redan i Helsingborg. Ett dygn senare kunde Levis sätta sig upp i sängen.

”Ingen vill ha det på sitt samvete”

Idag mår Levis bra men man vet inte om han har fått några men till följd av hjärinflammation.

Vaccin mot vattkoppor ges i Sverige i första hand till särskilda medicinska riskgrupper men en utredning om förutsättningarna för att införa vaccination mot vattkoppor i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn finns på Folkhälsomyndighetens prioriteringslista.

– Jag ser hur föräldrar skriver om att de ska smitta sina barn med viruset, för att det anses vara en sjukdom som barn ”ska ha”. Men snälla, gör inte det. Det finns en anledning till att man försöker skapa ett vaccin. Viruset kan vara aggressivt, och det som hände Levis vill inte någon förälder har på sitt samvete.

Encefalit drabbar ett fåtal individer per år, uppskattningsvis två per hundra tusen, men ger inte sällan bestående neurologiska skador som kan vara invalidiserande. Tidig diagnos är ytterst viktig, skriver Internetmedicin.

ANNONS