Snö och kyla kan hota sökinsatsen i Uddevalla

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Adam Ihse/TT
Vice chefsåklagare Caroline Fransson kommer att ge en lägesbeskrivning av det arbete som gjorts och det arbete som pågår. Arkivbild.

Det är nu 14 dagar sedan den 17-åriga flickan från Uddevalla försvann.

Polis och åklagare kallar under torsdagen till pressträff för att ge en beskrivning av läget i utredningen.

Onsdagen 14 november sågs den 17-åriga flickan i centrala Uddevalla. Det är den sista bekräftade observation polisen har. Därefter är hon försvunnen.

Nu kommer kommenderingschefen Lars Eckerdal och vice chefsåklagare Caroline Fransson att ge en lägesbeskrivning av det arbete som gjorts och det arbete som pågår. Men redan innan träffen går det att summera några slutsater:

Polisen misstänker att ett brott ligger bakom. En 22-årig man i flickans närhet sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Förundersökning om mord

Åklagaren och polisen driver på förundersökningen gällande mord. Polisen har hållit upp emot 500 förhör på drygt en vecka.

– Utredningen innefattar tekniska undersökningar och förhör och liknande och det är ett arbete som vi leder från Trollhättan där vi sitter, säger Sten-Rune Timmersjö, chef på grova brottsenheten i Fyrbodal som har hand om fallet, till Bohusläningen.

Polis, militär, drönare, hundpatruller och mängder med frivilliga har sökt och fortsätter att söka i och omkring Uddevalla, i Byfjorden, Bäveån och i Ljungskile.

– Själva sökinsatsen och det jobbet sköts av den regionala insatsledaren på plats i Uddevalla men självklart har vi kontakt med varandra flera gånger om dagen, säger Sten-Rune Timmersjö.

Ändrat fokus

Polisen ändrade under onsdagen fokus i sökinsatsen och gick från att söka av områden, till att mer bearbeta inkommande tips. Möjligen kommer personalstyrkan att rappas ner fram emot helgen.

– Vi har en hel del tips som vi behöver beta igenom, så det blir mestadels punktinsatser, förklarade Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Arbetet är en kamp mot klockan. Häktningen av den 22-åriga mannen ska prövas igen den 6 december. SMHI talar om kyla och snö som ska dra in över området, och ett snötäcke gör det fortsatta sökandet problematiskt.

– Dåligt väder försämrar alltid eventuella spår, konstaterar Stefan Kristiansson, lokalpolisområdeschef i västra Fyrbodal.


Bakgrund: Detta har hänt

14 november: Den sista observationen av den 17-åriga flickan görs i Uddevalla. Därefter har ingen sett henne.

17 november: Polisen får in en anmälan om att flickan är försvunnen.

19 november: På förmiddagen anhålls en 22-årig man i flickans närhet i sin frånvaro. Han grips omkring en timme senare.

Vid lunchtid inleder polisen en så kallad särskild händelse kring försvinnandet. Det är för att kunna få mer resurser till utredning och sökinsatser.

Ett par timmar senare meddelar polisen att man misstänker att flickan utsatts för brott.

20 november: Sökinsatser efter flickan intensifieras. Drönare, hundpatruller, sjöpoliser med sonar sätts in. Frivilligorganisationer mobiliserar sökinsatser.

22 november: Den anhållne 22-åringen häktas vid Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden. Mannen nekar till brott.

23–24 november: Polisen och hundratals frivilliga från Missing People och Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof (Fikk) har under flera dagar sökt efter flickan, bland annat i och omkring Uddevalla samt i Ljungskiletrakten. Under helger samlas över 1 000 personer för att delta i sökandet.

24 november: Ytterligare en man anhålls, på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling. Enligt polisen befinner sig mannen "i den tidigare häktade mannens närhet". Han släpps efter ett par timmar, men är fortfarande misstänkt.

25 november: Polisen går ut med en vädjan att boende i Uddevalla själva ska undersöka sina fritidshus, förråd, båthus och båtar.

26 november: Via sitt målsägarbiträde hälsar flickans familj och uttrycker sin stora tacksamhet över allt stöd och för den stora sökinsats som pågår för att hitta flickan, särskilt för alla frivilliga insatserna som görs.

27 november: Polisen ändrar något i prioriteringarna i sökarbetet och lägger mer resurser på att bearbeta de tips som kommit in under veckan.

28 november: Polis och åklagare kallar till pressträff för att informera om läget i utredningen.


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM