Fängelse för serieförbrytare i lastbil

Publicerad 2019-12-18

En man i 35-årsåldern dömdes vid Malmö tingsrätt under tisdagen till fängelse i två månader.

Mannen har i juni månad olovligen framför en lätt lastbil. 35-åringen hävdar till sitt försvar att man bara hjälpte en sjuk vän.

Gränskontrollen vid Lernacken, Malmö.

Det var vid en bensinstation strax före gränskontrollen i Lernacken som den 35-åriga mannen och hans vän stannade till. Vännen som hittills hade kört lastbilen, och haft behörighet för det, började må så pass dåligt att han inte kunde fortsätta köra. Då de bägge var under tidspress och bara hade några hundra meter kvar till Malmö så valde 35-åringen att ta ratten och köra de båda över gränsen.

 

Men mycket längre än till gränsbommarna kom de inte. Vid en kontroll av gränspolisen uppdagades det att 35-åringen inte hade rätt att framföra fordonet och det konstaterades att vännens sjukdomstillstånd inte var tillräckligt akut för att någon dispens skulle ges.

 

Den 35-årige mannen döms därför till grov olovlig körning. Ett brott som i normalgraden ska bestraffas med böter. Men då 35-åringen gjort en vanesak av att framföra fordon han inte har behörighet för, och gjort så åtta gånger de senaste åren. Så bedöms brottet som grovt med två månaders fängelse som följd.

Följ ämnen i artikeln