Malmö stad ger näringslivet stödpaket

Uppdaterad 2020-03-22 | Publicerad 2020-03-21

Ingen hyreshöjning i år för kommunens kommersiella lokaler.

Ökade anslag till besöksnäringen.

Leverantörer ska få snabbare betalt.

Möjlighet till anstånd en rad olika kommunala avgifter, inklusive vatten och avlopp. Dessutom möjlighet till avbetalningsplan.

Åtgärderna för att rädda hårt pressade näringsidkare i Malmö presenterades under lördagen. Paketet är ett gemensamt beslut taget av kommunledningen och Moderaterna, uppger Malmö stad i ett pressmeddelande.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Åtgärderna presenterades under lördagen och är ett gemensamt beslut taget av kommunledningen och Moderaterna, uppger Malmö stad i ett pressmeddelande.

Coronautbrottet och dess konsekvenser drabbar näringslivet hårt. Kommunledningen och Moderaterna har därför kommit överens om att Malmö stad omgående ska vidta ett flertal åtgärder i syfte att dämpa de negativa effekterna för företagen i staden.

Överens. Torbjörn Tegnhammar (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande och Roko Kursar (L), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Här är paketet från kommunen i sin helhet:

Åtgärderna, som ska ses som ett första gemensamt initiativ, syftar till att komplettera de nationella insatserna och bidra till förbättrad likviditet och förenkla företagarnas vardag i den rådande krisen. Stärkt samarbete, korta beslutsvägar samt flexibilitet och lyhördhet ska prägla stadens bemötande av det lokala näringslivet.
Malmö stads åtgärder riktade till Malmös näringsliv med anledning av coronakrisen

Kortare betalningstider till leverantörer till Malmö stad
Malmö stads verksamheter uppmanas att betala leverantörsfakturor tidigare än det datum som leverantören har angett som sista betalningsdag och verka för att samtliga fakturor betalas 15 dagar från leverantörens fakturadatum. Hälsa, vård och omsorgsförvaltningen, som är under hårt tryck och behöver fokusera sina resurser, undantas.

Frysta hyror och möjlighet till avbetalningsplan
Malmö stad avstår, genom Stadsfastigheter, från årets hyreshöjning för sina kommersiella hyresgäster och erbjuder möjlighet till en avbetalningsplan för hyran, där anstånd med hyra kan vara en del.

Säkra samverkan kring Malmö som besöksdestination
Genom Destinationssamverkan Malmö samverkar Malmö stad med ett 60-tal aktörer inom besöksnäringen. Verksamheten finansieras framför allt av medlemsavgifter. För år 2020 avser vi att öka stadens anslag till insatser för besöksnäringen, så att inga medlemsavgifter behöver betalas in till Destinationssamverkan. Syftet är att kraftsamla kring en bransch som är synnerligen hårt drabbad.

Anstånd för uteserveringar till och med augusti
Malmö stad inför anstånd med avgifter för befintliga upplåtelser för uteserveringar och försäljning på allmän platsmark för 6 månader med start i mars 2020.

Anstånd för avgifter för vatten, avlopp och sophantering
Malmö stad verkar för att företag som begär anstånd för avgifter för vatten, avlopp och sophämtning för att klara likviditeten ska beviljas det.

Stärkt rådgivning och vägledning för företagare
Vi säkerställer kvalificerad vägledning och rådgivning till företag genom Malmö stads företagslots i Kontaktcenter och Näringslivskontorets verksamhet.

Anstånd på avgifter som rör tillstånds- och tillsynsärenden samt lyhördhet och flexibilitet för den extraordinära situationen
Malmö stad ska ge anstånd för vissa avgifter som är kopplade till stadens tillstånds- och tillsynsverksamhet. Vi ska visa lyhördhet och förlänga tidsfrister för tillstånds- och tillsynsärenden där det är möjligt.
Moriska paviljongen är ett av många drabbade företag i Malmö. På lördagen meddelade man att man stänger. Från och med måndag söker hela personalen nytt jobb.
- Malmöborna har prövats förr och tillsammans har vi gått stärkta ur flera tidigare kriser. Coronautbrottet och de åtgärder som vidtas för att minska smittspridningen slår hårt mot Malmös näringsliv. Risken är stor att livskraftiga företag slås ut och att många Malmöbor blir utan jobb. Jag vill uppmana Malmöborna att fortsätta stötta det lokala näringslivet under de kommande månaderna, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.
- Hela vårt samhälle prövas i denna allvarliga kris och stora delar av Malmös näringsliv har redan drabbats hårt och svävar i ovisshet om framtiden. Det är viktigare än någonsin att vi i staden står enade och agerar gemensamt för att mildra effekterna. Vi har lyssnat till näringslivets behov och ett första gemensamt paket med åtgärder syftar därför till att stödja det lokala näringslivet och undvika att jobb och företag slås ut, säger Roko Kursar (L), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.
- Moderaterna har lyssnat noga på Malmös näringsliv och ser ett stort behov av att lätta deras bördor i dessa prövande tider. Vi är också öppna för att genomföra ytterligare åtgärder. Därför kommer vår dialog med såväl företagen som kommunledningen att fortsätta framöver, säger Torbjörn Tegnhammar (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.