Förlängt läsår en möjlig lösning i Malmö

Publicerad 2020-03-19

Edin Zahirovic och Kinda Muqari är två av Malmöstudenterna som är oroliga kring sin student och examen.

Gymnasieelever är oroliga då studenten ligger i farozonen på grund av coronaviruset.

Lösningen kan bli ett förlängt läsår.

– Det är ett alternativ för framtiden, säger Niklas Anderberg, gymnasiechef i Malmö.

– Är det den lösning som krävs för att jag ska få min examen står jag helt och hållet bakom den, säger Edin Zahirovic, elev på Pauliskolan.

Med anledning av coronavirusets spridning började Malmös gymnasieskolor och vuxenutbildning, på inrådan från regeringen, på torsdagen med fjärr- och distansundervisning.

Att inte kunna bedriva utbildningen i skollokalerna gör att Malmö stad accepterat att kvalitén kommer vara lägre och att man måste sänka sin ambitionsnivå.

Det öppnar även upp för möjligheten att förlänga terminen.

– Det finns möjlighet för en huvudman att helt enkelt förlänga läsåret för att säkerställa att man kan avsluta utbildningen, sa Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör i Malmö stad, på en pressträff på torsdagen.

Niklas Anderberg, gymnasiechef i Malmö stad.

”Ett alternativ för framtiden”

Gymnasiechef Niklas Anderberg menar att en förlängning av läsåret, som då skulle kunna löpa än längre in i sommaren, är en nödlösning och sista åtgärd.

– Det är ett alternativ för framtiden. Det handlar mycket om hur detta utvecklas den närmsta tiden. Vi vill skapa bästa möjliga förutsättningar för framförallt år 3 att komma i hamn med en gymnasieexamen och allt det innebär. Då måste vi se på alla alternativ och verktyg vi kan använda, säger Niklas Anderberg.

Hur länge fjärr- och distansundervisning kan bedrivas utan att man måste förlänga läsåret är i dag oklart.

Praktiska utbildningar innebär även större svårigheter än teoretiska, för att elever som studerar tredje året ska kunna ta examen.

Oro bland studenter

– Där har vi absolut en utmaning framför oss. Hur ska vi på något vis kunna hitta möjligheter att lösa de examinationer som vi behöver göra på moment i utbildningar av praktisk karaktär? Det har vi inte svar på här och nu men det arbetet pågår intensivt på de skolor som berörs av detta, säger Anderberg.

Edin Zahirovic studerar sista året på naturvetenskapsprogrammet på Pauliskolan och beskriver det som omskakande att ha gått över till hemstudier. Han ser både för- och nackdelar med att ändra läsåret.

– Det är lite jobbigt då jag ser framemot sommaren och sommarlovet precis innan universitetsstudierna. Det är sista gången jag verkligen är fri, men om det kommer ner till att det är den lösning som krävs för att jag ska få min examen står jag helt och hållet bakom den.

Han pekar även på att det kan medföra fler fördelar.

Edin Zahirovic.

Ingen examen

– Trycker man fram studierna får vi kanske en chans att gå på balen, springa ut och ha studentlekar. På grund av att det inte är ett lika stort problem då.

Även hans klasskamrat Kinda Muqari uttrycker en oro över sin examen, men är positiv till skola på helgerna eller ett förlängt läsår för att de ska kunna ta studenten.

– Jag hoppas det blir lugnare till juni eller juli och att vårt land och sjukvården kan hantera alla som blivit smittade. Så att vi får komma tillbaka till vårt vanliga liv, säger hon.

De tusentals gymnasieelever som efter tolv år i skolbänken ser framemot sommarens student lever nu i en oviss tid.

– Den största oron är att jag inte kommer ut med någon examen i år. Men jag har en tilltro på att min skola gör det bästa där, säger Edin Zahirovic.

”Skulle vara sorgligt”

Han är själv involverad i balkommittén på Pauliskolan och även om allt firande kring studenten inte är det viktigaste i rådande situation menar han att det vore lite sorgligt att inte få uppleva det på riktigt.

– Det är en sån grej som mer eller mindre bara händer en gång i livet. Det tycker jag man bör uppleva - att få springa ut, gå på balen och stå på flaket. Det känns lite tragiskt att man står på randen av att det inte ska ske.

Kinda Muqari tror fortfarande att de kommer kunna ta studenten som planerat men är även hon en aning orolig.

– Det skulle vara sorgligt. För man har köpt en fin studentmössa, studentklänning och väntar på att springa ut. Det vore synd om vi inte får göra det. Kanske så får vi göra det i början av nästa läsår? Att komma in då när allting lugnat sig. Det skulle kunna vara ett alternativ.

Kinda Muqari.

”Prioriterar i första hand”

Från kommunens håll är målsättningen att man ska försöka få till en så vanlig studentexamen som bara är möjligt.

– Vi kommer göra allt som står i vår makt för att de ska kunna ta studenten. Självfallet. Det är oerhört hög prioriterat för oss. Det är år 3 som vi verkligen prioriterar i första hand, säger Niklas Anderberg.

Studenttiden innebär som bekant även mängder av aktiviteter under veckorna och dagarna dessförinnan. Frågan är dock om allt kan genomföras som planerat.

– Risken finns naturligtvis att saker ställs in här framöver. Det kan vi inte säg annat än där vi är i dag. Vi hoppas att så mycket som möjligt går att genomföra i slutändan men det är svårt att sia om det i mars, i alla fall än så länge, säger Niklas Anderberg.