Efter krismötet: Tar in andra leverantörer till sjukhusen

Apotekstjänsts ledning träffade politikerna i Varuförsörjningsnämnden

Publicerad 2019-10-21

Materielkaoset lamslår sjukvården i Mellansverige och hundratals operationer har ställts in.

Efter ett krismöte med politikerna i Varuförsörjningsnämnden flydde Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo – utan att svara på några frågor.

Företaget tar nu hjälp av andra leverantörer för att lösa situationen.

Fyra regioner har gått upp i stabsläge och flera sjukhus har tvingats ställa i alla planerade operationer. Detta efter att leveranserna av förbrukningsmateriel, som företaget Apotekstjänst nyligen tog över ansvaret för, havererat.

På måndagsförmiddagen kallade politikerna i Varuförsörjningsnämnden till sig vd:n Tomas Hilmo. Efter krismötet, som ägde rum på ett hotell i centrala Uppsala, flydde han från journalistuppbådets frågor.

Kort därefter ställde sig talespersonen Eric Aronson framför mikrofonerna.

– Vi har beslutat att ta alla mediekontakter via mig. Det är jag som är talesperson.

Andra företag kallas in

Därefter uppgav Aronson att bolaget kommer ta hjälp av andra aktörer för att lösa leveranserna.

– Vi ska ta in leverantörer utifrån för att avhjälpa situationen. Förhoppningsvis kommer det hjälpa oss att klara av leveranserna snabbare.

Hur kunde den här situationen uppstå?

– Vi beklagar detta djupt. Från dag ett kom det in många fler leveranser än vi hade räknat med. Det gjorde att det uppstod flaskhalsar och det beklagar vi verkligen.

– De närmare orsakerna får vi utreda längre fram. Nu är det fullt fokus på att lösa leveranserna.

Senare under eftermiddagen kom beskedet att Tomas Hilmo lämnar vd-posten på grund av den uppkomna krisen.

Nämnden: Häver inte avtalet

Varuförsörjningsnämnden är ett samarbetsorgan för de fem regionerna Uppsala, Västmanland, Dalarna, Örebro och Sörmland. Det var nämnden som skötte upphandlingen av Apotekstjänst som ny leverantör av förbrukningsartiklar till sjukvården.

Ordföranden Behcet Barsom (KD) säger att det i nuläget inte är aktuellt att häva avtalet.

– Vi kommer att avlasta Apotekstjänst genom att lägga över ansvaret för en del leveranser på andra. Det har vi pratat med företaget om, och ledningen är positiva till det.

– Under mötet har vi diskuterat hur vi ska gå vidare. Vi har pratat om ett antal alternativ. Dessa får regionerna nu analysera och ta ställning till.

Vad är ditt budskap till patienterna som drabbas av detta?

– Jag beklagar situationen, och jag är ledsen över att det har blivit så här. Vi fokuserar nu på att återställa situationen till ett normalläge.

Ministern: ”Otroligt upprörande”

Socialminister Lena Hallengren (S) ser allvarligt på materielkrisen.

– Det är helt klart att svensk sjukvård måste fungera, inte minst efter en upphandling. Det här är otroligt upprörande, säger hon till TT.

– Ingen vet ännu vad som gått fel. Regeringen agerar genom Socialstyrelsen, som är mycket aktiv här för att stötta regionerna i den situation de försatt sig i.