Motsägelsefull Johnson vald till ny ledare

Fanny Hedenmo/TT

Uppdaterad 2019-07-24 | Publicerad 2019-07-23

Efter en omröstning inom Konservativa partiet får Boris Johnson flytta in på 10 Downing Street på onsdag.

Han är opolerad, karismatisk och har en avspänd relation till sanningen.

Den yviga brexitören Boris Johnson valdes under tisdagen till ny ledare för Konservativa partiet. Han blir därmed premiärminister – trots att han splittrar både partiet och landet djupt.

Två månader har gått sedan en tårfylld Theresa May meddelade sin avgång framför världspressen på 10 Downing Street. Hon hade då tillbringat över tre år med att försöka ro Storbritannien ur EU – men misslyckats.

Strax efter lunchtid på tisdagen meddelades resultatet av den omröstning som genomförts bland Konservativa partiets medlemmar om vem som ska efterträda May. Med runt dubbelt så många röster som sin rival, utrikesminister Jeremy Hunt, var det Boris Johnson som plockade hem segern.

Det innebär att han under onsdagen flyttar in i premiärministerbostaden på 10 Downing Street.

– Vissa kommer att ifrågasätta ert omdöme, var Boris Johnsons skämtsamma ord till sina partikamrater från talarstolen.

Komplicerad politiker

Med sin blonda kalufs och sitt politiskt inkorrekta sätt har Boris Johnson splittrat den brittiska opinionen. Kritiker kallar honom principlös, slarvig och clownaktig, medan andra ser honom som en okonventionell visionär och underhållare – en frisk fläkt.

– Han är en djupt polariserande politiker, som man antingen älskar eller hatar passionerat, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge, till TT.

Splittringen skär genom Johnsons eget parti. Flera ministrar har aviserat sin avgång om Boris Johnson vinner – bland annat finansministern Philip Hammond.

Tänjer på sanningen

Boris Johnsons opolerade stil skvallrar föga om hans bakgrund. Den 55-årige brexitören är född in i den politiska eliten och har befunnit sig i rampljuset i årtionden. Men han har länge kritiserats för en särskild ovana – att fuska med sanningen.

Som nybakad Oxford-alumn anställdes Boris Johnson som reporter på The Times of London, men sparkades efter att ha fabricerat ett citat. Han arbetade senare som Brysselkorrespondent för tidningen The Daily Telegraph, och anklagades där ofta för att fabulera om EU:s regleringar och finanser.

– Han hittade på och överdrev. Han skrev saker som att EU ska standardisera kondomer och likkistor. Det var roligt, det är ofta roligt med Boris Johnson. Men det var inte så sanningsenligt, säger James Savage, medgrundare till nyhetssajten The Local.

Missvisande påstående

Kritiken skulle komma igen under Johnsons kampanj för lämna-sidan inför Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskap 2016. Han upprepade då flera gånger argumentet att EU kostar brittiska skattebetalare 350 miljoner pund i veckan - ett påstående som är missvisande, enligt BBC.

– Det är svårt att säga hur mycket han ljuger. Han är oberäknelig och anpassar sin retorik till sin publik. Han kan säga en sak en dag, och någonting helt annat nästa dag, säger Catherine Barnard.

Tror på sig själv

Den motsägelsefulla retoriken har retat upp parlamentsledamöter, inte minst i frågan om brexit. I slutet av juni skickade Boris Johnson chockvågor genom parlamentet när han sade att Storbritannien bör lämna EU den 31 oktober “oavsett vad”, för att dagen efter kalla risken för att Storbritannien kraschar avtalslöst ur EU “en på miljonen”, enligt Reuters.

– Det brukar sägas att det enda Boris Johnson tror på är Boris Johnson själv. Det är svårt att utröna en sammanhängande ideologi, säger James Savage.

Klart är att en premiärminister vid namn Boris Johnson innebär något helt nytt för Storbritannien, enligt Catherine Barnard.

– Vad vi får är en karismatisk och underhållande ledare som tycker om rampljuset. Vad vi inte får är en ledare med fokus på detaljer. Sådana frågor överlåter han åt sin stab.

Rättad: I en tidigare version av en faktaruta förekom en felaktig beskrivning av en kolumn om Hillsborougholyckan 1989.

PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur lyckades den omskrivne politikern bli landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln