Sannfinländarna hämtar upp tapp i opinionen

TT

Uppdaterad 2019-04-15 | Publicerad 2019-04-14

Socialdemokraternas Antti Rinne utropar seger i det finländska valet med minsta möjliga marginal – ett mandat – till återuppväckta Sannfinländarna.

Regeringsledande Centern gör ett jättetapp.

Socialdemokraternas (SDP) ledare Antti Rinne gör anspråk på statsministerposten.

– För första gången sedan 1999 är vi det största partiet i Finland. . . SDP är statsministerpartiet, säger han enligt Reuters.

Rinne uttrycker vidare en förhoppning att regeringsförhandlingar ska kunna avklaras innan maj månads slut. Han får också frågan om han kan tänka sig att diskutera en regeringsbildning med nationalistiska Sannfinländarna.

– Jag vill säga på det sättet att jag vill inte spekulera i den saken nu, säger Rinne.

Två tiondelar

Det blev en jämn historia mellan SDP, Sannfinländarna och moderata Samlingspartiet. När rösträkningen avslutats skiljer det två tiondelar i väljarstöd mellan SDP (17,7 procent) och Sannfinländarna (17,5), med Samlingspartiet strax bakom (17,0).

Som så ofta tidigare i finländska val får inget parti mer än en femtedel av väljarstödet. SDP har 40 mandat, men behöver samla ytterligare 60 för att regera med majoritet.

Centern, som ledde den senaste regeringen, rasar med över sju procentenheter (till 13,8) och blir fjärde största parti. Faktum är att Socialdemokraterna är det enda av de fyra största partierna som får ett högre väljarstöd än i det förra valet.

Den allra största ökningen står miljöpartiet De Gröna för – partiet ser ut att för första gången få mer än tio procents stöd i ett val och placerar sig över elva.

Lugnt vid vallokalerna

Finland har traditionellt ett lägre valdeltagande än Sverige, men kanske lockade fint väder fler till valurnorna på söndagen. Totalt landade valdeltagandet på 72 procent.

Under förmiddagen var det förhållandevis lugnt i en vallokal i centrala Helsingfors.

– Någon trängsel har vi inte sett till än så länge. Låt oss hoppas att de blir livligare ju längre dagen framskrider. Det här är ju en finstämd fest för demokratin, säger valförrättaren Elisa Kumpula till den finländska nyhetsbyrån SPT.

Få väljare utanför vallokalen vill avslöja vad de röstat på. Vuokko och Jorma Väkiparta anser att klimatfrågan fått orimliga proportioner i riksdagsvalet och tycker att Sannfinländarna varit det enda parti som har vågat driva en egen linje i klimatpolitiken

– Vi röstade inte på Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho, men jag måste medge att hans realism i klimatfrågan tilltalar mig. De övriga partiledarna låter inte trovärdiga då de talar om vikten av att reducera klimatutsläppen, säger Jorma Väkiparta till SPT.

Förstagångsväljaren Axel Dahl säger att han röstade för ett öppet och liberalt samhälle.

– Och så ville jag stödja en ung kandidat som står för samma värderingar som jag, säger han.

Misslyckad vårdreform

I Finland är det ovanligt att något enskilt parti samlar över 20 procent av väljarstödet. Regeringsförhandlingar slutar ofta i en bred koalition mellan flera olika partier. Men inför årets val framträder en tydligare uppdelning mellan vänster och höger än tidigare. Anledningen stavas troligen vårdfrågan, som blivit aktuell sedan flera fall av vanvård uppdagats på privata äldreboenden under vintern.

Avslöjandena kom olägligt för Samlingspartiet, som tillsammans med den Centerledda koalitionsregeringen i flera år arbetat fram en omfattande vårdreform som bland annat innebär större möjligheter för privata vårdaktörer att bedriva verksamhet i Finland. Men reformen röstades ned av riksdagen i mars – varpå statsminister Juha Sipilä meddelade sin regerings avgång.

– Jag anser att det skulle vara mycket svårt för Socialdemokraterna och Samlingspartiet att komma överens om ett regeringsprogram. De utmanade varandra så det stänkte om det i partiledardebatten i torsdags, säger Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo akademi.

Sannfinländarna andra parti

Nationalistiska Sannfinländarna genomgick ett opinionsmässigt stålbad under den senaste mandatperioden när partiet splittrades sommaren 2017. Då bildades utmanarpartiet Blå framtid av de sannfinländska ministrarna i regeringen – däribland utrikesministern Timo Soini, som ledde Sannfinländarna i 20 års tid.

Men Sannfinländarna har under den nye ledaren Jussi Halla-aho tagit överhanden. Partiet var snubblande nära att bli allra störst och Halla-aho fick flest personkryss i hela valet – över 30 000. Blå framtid får inte ett enda riksdagsmandat.

Sannfinländarna har lyckats locka till sig "soffliggarna", alltså de väljare som vanligtvis inte intresserar sig för politik, enligt Yle.

– Det handlar främst om konservativa, manliga arbetare på landsbygden som i Sannfinländarna ser den enda rösten som går emot konsensus inom klimat- och invandringsfrågorna, säger Göran Djupsund.

Partiets framgångar kan få stor betydelse i regeringsbildningen. För Socialdemokraterna vore det osannolikt att närma sig Sannfinländarna, anser Göran Djupsund.

– Knäckfrågan är om Samlingspartiet kan tänka sig att regera med dem, säger han, och konstaterar att breda förhandlingar kommer att ta vid efter valet.

– Det är ovanligt att man tar avstånd från något parti i förhand. Frågan om regeringsförhandlingar kommer sannolikt att falla på alla partiers bord.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln