Urfolk anklagar Bolsonaro för "kulturmord"

TT-AFP

Publicerad 2020-01-18

Avskogningen i Amazonas har ökat stort under 2019, enligt preliminära brasilianska data. Bild tagen i september 2019 i delstaten Pará.

Brasiliens president Jair Bolsonaros politik i Amazonas är likvärdig med "folkmord, kulturmord och miljömord", enligt ett manifest undertecknat av flera hundra äldste från urfolksgrupper med hemvist i regnskogen.

Ledarna har under veckan samlats för att gemensamt formulera ett svar på presidentens planer att fortsätta skövla Amazonas och bland annat öppna upp stora marker för gruvverksamhet. Inga sådana planer kommer ledarna att acceptera, skriver de.

Manifestet markerar också mot det ökade hot som Amazonas urfolk befinner sig under – något som enligt undertecknarna eldats på av "hotelser och hatretorik från regeringen". Åtminstone åtta äldste från urfolksgrupper mördades i Brasilien under 2019.

Preliminära data från det brasilianska forskningsinstitutet Inpe visar att avskogningen i Amazonas var nästan dubbelt så stor, en uppgång på 85 procent, i fjol jämfört med 2018.