Erdogan sågar arabländers stöd till Trumpplan

TT

Publicerad 2020-01-31

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan går till hårt angrepp mot de länder i Mellanöstern som ställt sig bakom USA:s president Donald Trumps plan för fred mellan israeler och palestinier.

– De arabländer som stödjer en sådan plan gör sig skyldiga till förräderi gentemot Jerusalem, liksom mot sitt eget folk, och framför allt mot hela mänskligheten, säger Erdogan i ett tal i parlamentet enligt AFP.

Han pekar ut Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Oman. De tre sistnämnda hade sina USA-ambassadörer på plats i Vita huset på tisdagen när Trump presenterade sin plan tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Saudiarabien skickade ingen representant, men har uppmanat palestinska ledare att acceptera planen som en grund för nya samtal med Israel.

– Fy skäms! säger Erdogan.

Oberoende bedömare beskriver Israel som den stora vinnaren på Trumps plan, som bland annat erkänner Jerusalem som Israels odelade huvudstad. Den ger också klartecken till Israel att annektera Jordandalen och bosättningar på ockuperad palestinsk mark, ytterligare anledningar till att den palestinska sidan förkastar initiativet.

Turkiets relationer med Saudiarabien försämrades kraftigt efter mordet 2018 på journalisten Jamal Khashoggi inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Ankara och Riyad stödjer också olika sidor i konflikten i Libyen.