Kollektiv för matcyklar invigs i Malmö i helgen

Publicerad 2019-09-12

Michelle Saunders och Fábio Saraiva Schott är två av tre kollektivets medlemmar.

Malmö har fått ett matcykelkollektiv.
Nymodigheten lanseras på Augustenborg på lördag.
– Jag tror starkt på att framtidens affärer inne i städerna och deras centrum kommer göras via cykel, säger Fábio Saraiva Schott.

Det är de tre matcyklarna Tapioca Bike av Fábio Saraiva Schott, Folkets pops av Michelle Saunders och Malmö Smokers Club av Daniel Hansson som gått samman och bildat matcykelkollektivet Pedallers Kitchen.

Brasilianaren Fábio Saraiva Schott flyttade till Malmö i december 2016. Kort därefter beslöt han sig för att öppna en matvagn med glutenfria rätter baserade på rotknölen kassava.

Att öppna upp en matvagn var lättare sagt än gjort. Fábio lyckades dock bli den första att få tillstånd av miljöförvaltningen att laga mat på en cykel - och kunde öppna upp Skånes första matcykel.

– Jag tänkte först använda cykeln för att marknadsföra företaget, då väldigt få människor i Sverige känner till kassavabaserad mat, förklarar Fábio Saraiva Schott.

Köksbehov födde kollektivet

Efter att lekt med tanken att dela ut smakprov med cykeln beslöt han sig istället för att använda matcykeln som sin egen transportabla restaurang.

Vid Augustensborgstorget i Fosie hyrdes lokaler där han kunde upprätta sitt eget kök och affärerna rullade igång. I början av 2019 började dock förändringens vindar blåsa.

Daniel Hansson från Malmö Smokers Club tog då kontakt med Fábio, då han var i behov av ett kök för att förbereda maten han tillagade på sin cykel. Kort därpå kontaktade Michelle Saunders de båda herrarna då även hon var i behov ett kök.

– Jag såg behovet av ett förberedelsekök och en möjlighet till att ha cyklarna samlade. Så jag pratade med Daniel och Michelle och då började vi diskutera idén om Pedallers Kitchen - ett matcykelkollektiv.

Med matcykelkollektivet vill de inte bara visa att det går att bedriva matverksamhet på cykel, utan även att det går att bedriva företag på färdmedlet.

Tror på mer cyklar i framtiden

– Jag tror starkt på att framtidens affärer inne i städerna och deras centrum, till stor del på grund av klimatförändringarna, kommer göras via cykel, säger Fábio Saraiva Schott.

Michelle Saunders kom till Sverige från Kalifornien för fyra år sedan. Efter att ha grunnat på idén om en matvagn startade hon i våras upp Folkets pops. Där serveras veganska sorbetpinnar.

– Vi fokuserar mycket på hållbarhet. Genom att använda matsvinn, närproducerade varor och ekologiska ingredienser så ofta som möjligt, säger Michelle.

Även om företagen fortsatt kommer verka individuellt menar de att ett kollektiv gör att de kan erbjuda fler rätter, kan skära ner kostnaderna och få bättre förhandlingsläge.

Efter att tidigare ha hållit till vid evenemang och festivaler samt bytt säljplatser med jämna mellanrum hoppas Pedallers Kitchen-medlemmarna nästa år kunna få mer permanenta platser att hålla till på.

Hoppas ta plats på ”Ribban”

– Min idé för nästa år är att kunna förhandla med Malmö stad om en plats i Ribersborg. För vi ser att det är ett ställe där du inte har ett stort matutbud vid stranden, säger Fábio.

Invigningen av Pendallers Kitchen tar plats på Augustensborgstorget under hela lördagen. De tre medlemmarna av kollektivet kommer då tillsammans med vänner ställa upp med ”Food Bikes på torget”.

– Vi kommer servera frukost och lunch, säger Michelle.

Då säsongen för matvagnar nu börjar lida mot sitt slut siktar företagarna på att arrangera kurser och evenemang i sina lokaler under vintern, vilket de sedan hoppas kunna fortsätta med nästa år.

Följ ämnen i artikeln