Sparkade sambon - och dunkade hennes huvud i golvet

Publicerad 2020-02-11

Det dröjde två år från kvinnans anmälan tills att åtal kunde väckas.

40-åringen slog och sparkade sin sambo.

Först fyra år senare kunde åtal väckas.

Nu väntar fängelse för mannen.

Den 40-årige Malmöbon hade under flera års tid ett förhållande med kvinnan som han också har barn med. Relationen var stormig och kvinnan besökte vid minst ett tillfälle Kriscentrum för att samtala om sin relation.

Hösten 2015 hamnade paret i bråk med varandra. Kvinnan har uppgett hur 40-åringen under bråket följde efter henne in i sovrummet. Där satte han sig gränsle över kvinnan och slog henne med knuten näve över bröstkort, händer, armar och tinning.

Ovanligt lång tid

Kvinnan lyckades därefter ta sig ur sambons grepp och hamnade på golvet. 40-åringen tog då tag i hennes huvud och dunkade det i golvet några gånger, varpå han avslutade med att ge henne en spark för att markera.

Enligt kvinnan var det enda gången under deras förhållande som mannen brukade våld mot henne - och Malmö tingsrätt finner uppgifterna tillförlitliga. De menar att de överensstämmer med hennes polisanmälan och vad hon berättat för en närstående i telefonsamtal. Uppgifterna har dessutom uppbackning av fotografier från tidpunkten.

Kvinnan polisanmälde misshandeln vintern 2017 men trots det kom det att dröja till hösten 2019 innan åtal väcktes mot mannen. Åklagaren har inte kunnat redogöra för varför åtal dröjde så pass länge. Tingsrätten noterar att det är ovanligt lång tid och det får även påverkan på straffvärdet.

Vägrade samhällstjänst

Malmö tingsrätt har därför beslutat att döma mannen till två månaders fängelse, då han inte varit villig att utföra någon samhällstjänst.

40-åringen har själv nekat till misshandeln och menar att kvinnan bara gjort en anmälan för att kunna få ensam vårdnad om deras gemensamma barn. Tingsrätten noterar dock att kvinnan inte påbörjat någon vårdnadsprocess under tiden mellan misshandeln och att hon gjorde sin anmälan.

Följ ämnen i artikeln