Carrie Lam: Har stöd av Kina

TT-Reuters

Publicerad 2019-09-05

Hongkongs ledare Carrie Lam under en presskonferens om tillbakadragandet av det omstridda lagförslaget.

Kina står bakom Carrie Lams regering när den nu formellt skrotar det lagförslag som utlöste de omfattande protesterna i Hongkong som har pågått sedan i våras.

– De respekterar min åsikt och de stöttar mig hela vägen, säger Hongkong-ledaren vid en presskonferens.

Det omstridda lagförslaget lades på is i mitten juni, men det var inte tillräckligt för aktivisterna som har krävt ett formellt tillbakadragande. Protesterna har sedan breddats till att handla mer generellt om Pekings ökade inblandning i regionen.

Carrie Lam undviker under presskonferensen på torsdagen att svara på frågor om varför det tagit henne så lång tid att formellt dra tillbaka det lagförslaget om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Beskedet om regeringens beslut kring lagförslaget kom på onsdagen, tillsammans med andra åtgärder för att lugna ned oroligheterna. Lam hoppas att en ny dialog med allmänhet och akademiker ska kunna ta upp djupt rotade ekonomiska, sociala och politiska problem som hon säger bidrar till det nuvarande dödläget. Regeringen ska också fortsätta stödja det oberoende polisråd som utreder de klagomål som kommit in rörande polisens behandling av demonstranter.

Tillbakadragandet av lagförslaget är ett av aktivisternas fem krav, men många anser att det nu är för lite och för sent.

Den statliga tidningen China Daily skriver att åtgärden är en olivkvist som gör att aktivisterna inte har några ursäkter att fortsätta våldet.

PODD: Därför eskalerar våldet i Hongkong

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om protesterna i Hongkong.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln