Experten: Sätter press på Ullenhag

Carl Cato/TT

Publicerad 2019-04-11

Statsvetaren Svend Dahl tycker det är bra att det äntligen är någon som på riktigt kandiderar till posten som partiledare för Liberalerna. Arkivbild.

Kapplöpningen mot Liberalernas partiledarpost har börjat på allvar. Nyamko Sabuni räcker upp handen och med en uttalad kandidatur sätter hon press på partiets interna favorit Erik Ullenhag.

– Men det är ingen som vet om han tänker kandidera, säger statsvetaren Svend Dahl.

Flera faktorer gör prognosen osäker, men Svend Dahl, statsvetare och chef för tankesmedjan Liberala nyhetsbyrån, anser att det finns en reell möjlighet att Nyamko Sabuni tar över som partiledare för Liberalerna efter Jan Björklund.

– Det är flera saker som gör det svårt att säga hur stora hennes chanser är. Det beror på hur det går i valet till Europaparlamentet och på vilka andra kandidater som ställer upp, säger Dahl.

Av störst intresse är hur Erik Ullenhag ställer sig till att kandidera. Han ses av många som storfavorit till partiledarskapet, om han ställer upp.

– Det är på tiden att någon säger att den är kandidat på riktigt. Detta sätter press på att Erik Ullenhag ska berätta om han kandiderar. Det intressanta är att ingen vet om han tänker göra det, säger Svend Dahl.

Han fortsätter:

– Vi vet inte vad Erik Ullenhag står för, men Sabuni har skrivit ganska många artiklar. Hon talar om att vi ska stärka partiets profil i migrationsfrågor och miljöfrågor.

Enligt Svend Dahl finns det en spricka i partiet där ena sidan var emot samarbetet med Socialdemokraterna och den andra för. Ungefär samma grupper står på var sin sida i valet mellan Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag.

– Sabuni har stöd från dem som var emot att samarbeta med Socialdemokraterna medan Ullenhag har stöd från dem som var för, säger han.