Lägenhetsbrand efter explosion – en död

avChristoffer Nilsson, Hans Österman

Brandmän från tre stationer ryckte ut till en lägenhetsbrand i Kallhäll.

Branden föregicks av en explosion där en man dog.

– Han har anträffats avliden i lägenheten, säger Mats Eriksson, presstalesman vid polisen.

Vid 15.30-tiden på söndagen vällde rök ut från lägenhetsfönstret på den fjärde våningen i flerfamiljshuset i Kallhäll, Järfälla kommun.

Räddningstjänsten hade resurser från tre stationer på plats.

1 av 5 | Foto: LÄSARBILD

– Branden är begränsad till en lägenhet och vi inledde släckningsarbete när vi kom fram. Det har varit någon form av explosion som har lett till att det börjat brinna, säger Tony Frank, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

Branden var fullt utvecklad. Det fanns till en början inga uppgifter om skador, men tidigt på måndagsmorgonen bekräftade polisen att en man dog i explosionen.

– Han är anträffad i lägenheten. Anhöriga till den person vi tror att det är har underrättats, även om identifieringen inte är klar. Det handlar om en vuxen man, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisens regionledningscentral.

Fem ambulanser och en ambulanshelikopter larmades till platsen, enligt SOS.

– Vi har fått uppgifter om att personer haft det jobbigt med andningen på grund av rök. De kontrolleras på plats, säger Ola Nilsson, teamledare på SOS Alarm.

Vid 16-tiden övergick räddningstjänsten till eftersläckningsarbete.

Polisen uppgav senare att 15 personer som kunde ha andats in rök kontrollerades.

Polisen misstänker att branden var anlagd och har därför inlett en förundersökning om mordbrand. Lägenheten är avspärrad, men den tekniska undersökningen väntas inledas först på tisdag, enligt Mats Eriksson.

– Det var en omfattande brand och råder rasrisk, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder