Trump skickar skarpt brev till Natoallierade

avTT

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med USA:s president Trump. Arkivbild.

USA:s president Donald Trump har länge varit missnöjd över att många Natomedlemmar inte når målet att spendera två procent av sin BNP på försvarsbudgeten. Nu ökar han trycket på sina Natoallierade genom att skicka personliga brev till ledare i flera länder, exempelvis Norge, Tyskland och Nederländerna, skriver The New York Times.

Trump skriver bland annat till Tysklands Angela Merkel att "det börjar bli allt svårare att rättfärdiga för det amerikanska folket att vissa länder inte delar Natos kollektiva börda, medan amerikanska soldater fortsätter att offra sina liv utomlands".

Presidenten anser att USA fortsätter att lägga pengar på försvaret av Europa, samtidigt som många europeiska länders ekonomier går bra, vilket han beskriver som ohållbart.

"Det finns en oro i USA om att våra allierade inte lever upp till det som de lovat" skriver Trump i sitt brev till Merkel, och antyder att det kan komma ett svar från USA, till exempel att man ska se över sin militära närvaro i världen, skriver The New York Times.