Första bilden från sjukhuset på räddade pojkarna

Publicerad 2018-07-11

Här är första bilden på pojkarna efter att de räddats ur det grottsystemet Tham Luang – efter två veckor.

Nu vilar de ut på sjukhus.

Efter att ha transporterats upp till säkerheten ovan jord sovandes på bårar.

Thailändsk tv visade under onsdagen de första bilderna på pojkarna från fotbollslaget ”Wild boars” sedan räddats ur grottsystemet. På bilderna syns hur pojkarna med masker för munnen gör segertecken mot kameran från sina sjukhussängar.

Klippet på de räddade pojkarna ska ha släppts av sjukhuset där de vårdas, skriver The Telegraph.

På filmen syns också anhöriga till pojkarna som står vid ett fönster mot avdelning och gråtande vinkar till sina barn.

Under dagen har det också framkommit att pojkarna ska ha transporterats upp ur grottan genom de farliga underjordiska och delvis vattenfyllda passagerna sovandes på bårar.

En uppgift som spridit är att pojkarna skulle ha medicinerats medvetslösa för den farliga räddningsaktionen. Något som dementeras av insatsledningen som uppger att de endast har fått ”lättare lugnande medicin”, skriver The Telegraph.

– Vissa av dem sov, andra vrickade lite på fingrarna som att de var lite groggy men de andades, säger Chaiyananta Peeranarong som var en av de sista dykarna att lämna grottan, enligt The Telegraph.

Han berättar att läkare var utstationerade på flera platser längs räddningspassagen och övervakade pojkarnas hälsa under den vanskliga färden upp.

Väl ute ur grottan flögs pojkarna med helikopter till sjukhus där de nu vilar ut.

– Vår bedömningen är att de är vid god vigör och inte under någon särskild stress. Barnen har blivit väl omhändertagna i grottan, säger Thongchai Lertwilairattanapong vid Thailands hälsodepartement till The Telegraph.

– De har i snitt förlorat cirka två kilo kroppsvikt.

Thongchai Lertwilairattanapong berättar att de sista pojkarna som räddades hade lunginfektioner som de nu får vård för och att alla pojkarna ha fått vaccin mot rabies och stelkramp.

Thailands premiärminister Prayuth Chan-ocha uppmanar nu alla att låta pojkarna vila sig frisk – i lugn och ro.

– Det viktiga är att de får utrymme. Bästa sättet för att dem att återhämta sig är att inte störa dem och låta dem studera, säger premiärministern enligt The Telegraph.