Driver Fittjafallet vidare till hovrätt – utan åklagare

Publicerad 2018-06-28

Kvinnans advokat Massi Fritz

De misstänkta för den uppmärksammade gruppvåldtäkten i åtalet gällande en gruppvåldtäkt i Fittja friades av tingsrätten i december.

Åklagaren överklagade domen, men drog senare tillbaka sin överklagan.

Nu driver kvinnan och hennes målsägarbiträde fallet vidare till hovrätten själva.

”Min klient såg den friande domen som ett svek. Sedan kom åklagarens överklagan, ytterligare ett svek”, skriver kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz på sitt Instagramkonto.

I ett mejl till TT skriver Massi Fritz att de kommer att åberopa ny bevisning.

De fem männen friades i december av Södertörns tingsrätt efter att tre av dem åtalats för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt som uppges ha skett i augusti 2016 i Fittja, söder om Stockholm.

Platsen där misstänkta brottet ska ha ägt rum

Kvinnan har uppgett att hon blivit våldtagen av flera män samt misshandlad.

Tre av dem har erkänt att de haft sex med kvinnan men menar att allt varit med samtycke.

Åklagare Markus Haikko uppgav i maj att han inte ansåg att bevisningen räckte för fällande dom och därför drog han då tillbaka sin överklagan.

Massi Fritz: ”Har svenska folket med sig”

Fallet har fått stor medial uppmärksamhet och manifestationer har hållits.

Förlorar kvinnan fallet blir hon själv skydlig att betala rättegångskostnader.

"Finns det risker för att hon får stå för rättegångskostnader kommer det bli en ny insamling. Hon har svenska folket med sig som visat stort stöd för henne och det är hon evigt tacksam för", skriver Elisabeth Massi Fritz till TT.

”Ändrade förutsättningar”

Aftonbladets krönikör Viktor Banke menar att det blir helt andra förutsättningar när ett mål drivs utan åklagare.

– En klient har rätt att överklaga sitt mål även utan åklagare och hovrätten måste då pröva det. Däremot jobbar man inte på samma premisser då som med en åklagare eftersom målsägarbiträdet inte behöver ta hänsyn till objektivitetsprincipen, säger Banke.

Ang grova våldtäkten i Fittja har min klient och jag nu bestämt att driva målet i hovrätten utan åklagare. Min klient såg den friande domen som ett svek. Sedan kom åklagarens återkallelse av överklagan, ytterligare ett svek. Min klient är även sedan tidigare i livet sviken av samhället. Att som målsägandebiträde svika henne kommer INTE på tal. Hon har precis som alla brottsoffer som drabbats av brott rätt att få en prövning av domstol, det handlar om en mänsklig rättighet och rättssäkerhet även för den som är brottsoffer. Det kommer bli ett tufft mål men å andra sidan vilka våldtäktsmål är inte det ? Jag är en van fighter och är inte rädd att stå ensam. Min klient känner stor tacksamhet för att svenska folket stödjer henne. #justice #nevergivup #massifritz 💙💛🙏