Starka utspel efter prideparad i Centralasien

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2019-03-20

Vad som beskrivs som Centralasiens första prideparad, i Kirgizistans huvudstad Bisjkek, har utlöst en storm av kontroversiella motreaktioner från inhemska politiker.

Den 8 mars tågade några hundra kvinnor och män genom Kirgizistans huvudstad Bisjkek i en kombinerad manifestation för kvinnors och hbtq-personers rättigheter. Demonstrationen beskrivs som den första pridemarschen i Centralasien, en region där homosexualitet i vissa fall kan straffas med fängelse.

Marschen sågs inte med blida ögon från politiskt håll. Den kirgiziska parlamentsledamoten Jyldyz Musabekova uppges ha skrivit på Facebook att de kvinnor och män som stöttar hbtq-rörelsen "måste bli slagna", enligt Radio Free Europe.

"De män som inte vill ha barn och de kvinnor som inte vill servera te måste inte bara fördömas, de måste bli slagna. Vi måste slå galenskapen ur dem. Finns det några anständiga män där ute som kan tänka sig att göra det?", hette det i inlägget.

Hbtq-personer utsatta

Musabekovas kontroversiella kommentarer möttes av kritik från delar av parlamentet – och stöd från andra i den politiska sfären.

Orozbek Opumbaev, vice ordförande för landets säkerhetstjänst, hävdade att ett problem i sammanhanget är att gräsrotsorganisationers ekonomi inte övervakas, och öppnade för en lagstiftning liknande den som trädde i kraft i Ryssland 2012. Enligt den måste organisationer som är politiskt aktiva och som tar emot bidrag från andra länder registrera sig.

– Om vi antar en sådan lag får vi kontroll, sade han i en debatt i parlamentet.

Det är inte olagligt att vara homosexuell i Kirgizistan, men landet har länge kritiserats för sin behandling av hbtq-personer. Människorättsorganisationen Human Rights Watch skriver i en rapport att bisexuella, homosexuella och transpersoner i Kirgizistan utsätts för utpressning, diskriminering, hatkampanjer och dödshot. En EU-rapport konstaterade 2018 att metoder för att skydda hbtq-personers rättigheter i landet inte existerar.

Bilden bekräftas av den globala paraplyorganisationen för hbtq-personers rättighter, Ilga. I Ilgas senaste rapport står att ett lagförslag för att kriminalisera "gaypropaganda" lades fram i det kirgiziska parlamentet 2014, men att det inte har röstats igenom.

Inte förolämpade

De politiska utspelen har dock tagits med ro av prideparadens arrangörer.

– Vi är inte förolämpade. De här politikerna har uttryckt ännu mer absurda idéer de senaste åren, sade aktivisten Tolekan Ismailova enligt Radio Free Europe.

Centralasien består av de forna sovjetstaterna Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadzjikistan och Kirgizistan. I vissa vidare definitioner ingår även Afghanistan och Tibet.