Regeringen hänger löst - LO förbereder redan extra val

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2014-12-03

Framtiden för Stefan Löfvens regering ser mycket osäker ut.

Hos LO förbereder man redan organisationen för ett extra val i vår och i morse hölls ett extra styrelsemöte.

– Vi kan dra i gång en valrörelse med mycket kort varsel, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Efter Sverigedemokraternas budgetbesked i går befinner sig Sverige i en regeringskris. Senare i dag ska statsminister Stefan Löfven (S) meddela hur han tänker gå vidare i den mycket prekära situationen.

Sent i går kväll meddelade han att han har några alternativ. Ett av ströks i dag när det meddelades att regeringen inte kommer att återremittera budgeten till finansutskottet. Då återstår två val, att meddela sin avgång eller utlysa extra val, något som kan göras tidigast den 29 december.

Regeringskrisen har inte bara lett till febril aktivitet i riksdagen och regeringen. I morse höll LO:s styrelse ett extra möte via telefon.

– Vi har en stark samsyn, alla förbund tycker att Löfven har tagit ansvar som statsminister när han försökt att hitta blocköverskridande överenskommelser för att hålla SD borta från det starka politiska inflytande som de nu ser ut att få, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Redo för ännu en valkampanj

Han säger att organisationen redan nu planerar för att en ny facklig valrörelse kan bli verklighet till våren.

– Det är Stefan Löfven som har ansvaret för vad nästa steg blir. Men vi är förberedda för ett extra val, om så blir fallet. Vi kan med kort varsel dra igång vår valrörelseorganisation.

Inför höstens riksdagsval lade LO mer krut än någonsin på att få till ett regeringsskifte. Den fackliga centralorganisationen, arbetarrörelsens fackliga ben, kampanjade hårt landet runt, satsade på reklamfilmer och satte upp ett stort antal egna ringcentraler.

Redan förra vintern slog LO fast att det kunde bli just deras insats som skulle vinna valet åt Socialdemokraterna. Målet man satte upp var att få 60 procent av LO-medlemmarna att rösta på S. Men det misslyckades man med, siffran hamnade på 51 procent. Det var samma resultat som 2010 vilket dock innebar att den nedåtgående S-trenden bland medlemmarna efter valet 2002 bröts.

Samtidigt ryckte SD fram starkt inom LO-kollektivet och blev näst största parti på 11 procent.

"Ger oss extra bränsle"

Nu gör sig LO alltså redo för en ny fajt.

– Jag tror att det som nu händer bara ger extra bränsle till alla de medlemmar och förtroendevalda som kämpade i den förra valrörelsen för att hålla SD utanför makten. Men de kämpade framför allt för att vi ska få en budget som är bra för LO-medlemmarna, säger Tobias Baudin.

Han menar att det är LO:s medlemmar som får betala priset om regeringens budget inte går igenom.

– Vi kan säga god natt till höjt tak i a-kassan, cancersjuka ska kastas ut i otrygghet och klyftorna ska ökas. Det är vad det handlar om.

Baudin tror inte att den senaste tidens turbulens kring regeringen har skadat Löfven.

– Det här stärker honom. Stefan Löfven har tagit ansvar och släppt prestigen när han vill hitta överenskommelser över blockgränsen med Folkpartiet eller Centerpartiet. Det har vi välkomnat. Men Allianspartierna vill inte ta något ansvar. Jag tror, om det blir nyval, att det drabbar Alliansen hårt. Väljarna vill inte se den lekstuga som nu sker i riksdagen.

"Vill press ur borgerliga partier ur riksdagen"

LO:s centrala kansli har redan kallat in en reklambyrå för att förbereda en valkampanj och i dag samlas medlemsförbundens valansvariga i LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Produktionen av material ska redan nu vara redo att inledas och LO:s ringcenter står redo att startas upp igen.

Enligt vad Aftonbladet erfar tror man inom LO inte bara att S skulle stärkas vid ett nyval.

– Vi tror tyvärr att SD kan stärkas också. Men vi ser också utrymme att pressa ur ett eller kanske två borgerliga partier ur riksdagen. Det visar våra mätningar, säger en källa.