Mekie dog i ebola – här tar familjen farväl

Uppdaterad 2014-10-17 | Publicerad 2014-10-13

Mekie Nagbe, 28, dog efter att ha blivit smittad av ebola.

På bilder tar hennes syster och mamma ett sista farväl innan kroppen kremeras.

Liberias huvudstad är bland de värst drabbade städerna i ebola-epidemin.

Samtidigt som de första inhemska fallen registrerats i USA och Spanien fortsätter sjukdomen att skörda långt många fler människoliv i västra Afrika.

Bilder från Liberias huvudstad Monrovia visar tydligt hur patienter och deras anhöriga drabbas av sjukdomen.

Mekie Nagbe, 28, jobbade som säljare på en marknad för att försörja sina två barn, nio månader gamla Beauty Mandi och nio år gamle Arthuneh Qunoh. Hon smittades av ebola och i fredags dog hon utanför sitt hem i Monrovia. Enligt familjen hade hon gått ut för att försöka ta sig till ett behandlingshem, enligt Getty Images fotograf.

Traumatiskt för alla inblandade

Ett team iklädda skyddsdräkter kom för att föra bort Mekies kropp. Förutom barnen lämnar hon även efter sig sin syster. En fotograf var på plats och dokumenterade hur anhöriga tog ett sista farväl av Mekies, genom att slänga jord på hennes kropp – inpackad i plast.

Teamet ska desinficera kroppen och för den sedan till ett krematorium för bränning, vilket gör att seder kring begravning inte kan följas.

Enligt traditionen i Liberia ska den döda badas och kläs av anhöriga, vilka ofta tar och kysser kroppen för att ta farväl. Kremering är ovanligt i västafrikanska länder.

Över 4 000 döda

Ebola smittar som allra mest när en person dör och dagarna efter dödsfallet. Hantering av kropparna måste därför göras med yttersta försiktighet för att undvika att smittan sprid. Många av de som smittas har blivit det i kontakt med döda personer.

Enligt WHO har över 4 000 personer dött i ebolautbrottet i Västafrika. Efter att ha brutit ut i Guinea i december 2013 spred det till Liberia och Sierra Leone. De tre länderna har drabbat hårdast och allra värst däran är det i Liberia där över 2 300 dött.

Även Nigeria, Senegal och nu USA och Spanien har haft fall av ebola.

I Demokratiska republiken Kongo pågår samtidigt ett separat utbrott, som inte är besläktat med det i Västafrika. Över 40 personer har dött i det utbrottet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln