Häften av unga vuxna positiva till allmän värnplikt

Publicerad 2018-06-04

I sommar genomförs den första militära grundutbildningen sedan beslutet att återinföra värnplikten togs 2017.

Men frågan splittrar de unga.

Hälften är för, en tredjedel är emot.

Partier till höger och vänster är eniga om att Sveriges försvar måste stärkas upp med mer resurser och högre beredskap.

Ett steg i detta var beslutet att återinföra värnplikten som varit vilande sedan 2010.

Hos de unga går åsikterna om beslutet isär. Enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio tycker 49 procent av alla mellan 18 och 29 år att allmän värnplikt är bra – medan 32 procent svarar att det är dåligt.

Bestämde sig redan som 13-åring

Emma Larsson är 20 år och tillhör stridsvagnskompaniet i Boden sedan hon muckade från den militära grundutbildningen i maj förra året.

Emma Larsson, 20.

Hon har länge haft siktet inställt på Försvarsmakten. Redan som 13-åring fick hon upp ögonen för det militära, både i sociala medier och i sin närhet i Norrbotten.

– Jag såg soldater när jag var liten, killar i uniform på Ica i Boden och blev som ett barn varje gång, berättar hon.

I dag består hennes dagar av allt från stridsövningar och vård av stridsvagnar till hård träning och sjukvårdsutbildning. Det är en vardag och miljö där Emma Larsson stortrivs. Hon har länge uppskattat att utmana sig fysiskt, hon tränar MMA och har jägarexamen.

-- Jag har alltid dragits till att det ska vara lite tufft och lite jobbigt, för det tycker jag är kul.

Mansdominerad pluton och hård jargong

Värnplikten blir nu för första gången könsneutral.

Men i Aftonbladet/Inizios undersökning uppger 56 procent av männen att de tycker att allmän värnplikt är bra, medan bara 42 procent av kvinnorna delar samma uppfattning.

Emma är en av tre kvinnor i sin pluton. Men hon känner ingen saknad efter fler kvinnliga kollegor. Hon säger samtidigt att samtalstonen kan vara hård men inte på ett sätt som hon upplever som problematiskt.

– Det här med det sexistiska hade jag hört om innan jag ryckte in, men själv har jag inte upplevt något sådant. Sen existerar det säkert på andra kompanier eller förband och det är ju jättetråkigt, säger hon.

Samtidigt tycker hon inte att Försvarsmakten borde vara en arbetsplats som domineras av män utan hoppas att intresset för det militära fortsätter att växa även bland kvinnor.

-- Det tror jag faktiskt. Man har ju sett mycket i sociala medier att tjejer ändå är ganska engagerade, säger hon.

Kan bli krig

En stor skillnad i Emmas vardag jämfört med många andras är närvaron av vapen och stridsfordon. Hon tränar och förbereder sig på att försvara med militära medel, övertygad om att kunskaperna kan komma att behövas.

-- Det är ju väldigt oroligt runt om i världen just nu, så jag skulle inte säga att det är omöjligt att vi kommer att hamna i krig. Så ser jag på det i alla fall.

LÄS CHATTEN MED VÅR PROGRAMLEDARE AMIE BRAMME SEY:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.