Karolinskas förre ordförande hade affärer med polisanmäld forskare

Uppdaterad 2018-06-01 | Publicerad 2018-05-31

Forskaren Markus Maeurer misstänks för miljonsvindlerier och för att ha lurat svårt sjuka patienter.

I dag kan Aftonbladet avslöja att Karolinska sjukhusets förre styrelseordförande, Per Båtelson, har varit inblandad i Maeurers affärer och forskning som saknade etiktillstånd.

Polisen har nu tillgång till intern e-post mellan de båda om affärerna.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att professor Markus Maeurer, en av Karolinska institutets och sjukhusets forskare, har polisanmälts.

Han anklagas för miljonsvindlerier och för brott mot etiktillstånden efter forskning på hästceller utan tillstånd.

Nu kan vi även avslöja att han haft en rad affärer med Per Båtelson som tillträdde som styrelseordförande för Karolinska sjukhuset den 1 november 2013. Ett drygt år senare tvingades Båtelson bort på grund av jäv. Han hade som delägare i ett privat bolag förhandlat om att bedriva sjukvård i Karolinskas lokaler.

Under Båtelsons år som styrelseordförande var Maeurer verksam med sin forskning på Karolinska.

Fick styrelsepost

Männen började med sina gemensamma affärer efter att Per Båtelson hade lämnat ordförandeposten på Karolinska sjukhuset. Båtelson fick en styrelsepost i Maeurers bolag, det som misstänks ha gått bakom ryggen på Karolinska institutet.

Bolaget har haft avtal med två amerikanska företag som har betalat över 20 miljoner kronor för att det skulle utföras kliniska tester på patienter – något som aldrig blev av.

Bolaget med både Båtelson och Maeurer i styrelsen delade 2016 ut över 10 miljoner kronor i aktieutdelning.

Enligt Karolinska institutets polisanmälan har Maeurer ”missbrukat sin förtroendeställning alternativt vilselett KI med egen ekonomisk vinning och skada för KI som följd”.

Maeurer har efter detta också polisanmälts som misstänkt för att ha brutit mot etiktillstånden. Samtidigt har flera av hans före detta kolleger berättat om oetiskt agerande mot svårt sjuka patienter.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Maeurer för kommentarer, men han har avböjt och förnekar alla anklagelser via sina advokater.

Maeurer sa hastigt upp sig förra året – utan att ha slutfört sin forskning.

I botten för polisanmälan finns en rapport som har gjorts av Ernst & Young på uppdrag av Karolinska institutet.

Hittade konversationer

Utredarna har bland annat lyckats hitta en rad av Maeurers e-postmeddelanden och hans konversationer med bland annat Per Båtelson.

I en konversation i slutet av 2015 skriver Båtelson ett mejl med anledning av en transaktion med ett av de amerikanska bolagen.

Enligt rapporten undrar han i mejlet om det har ”beslutats hur fördelningen skall bli mellan individerna samt fördelningen mellan kontanta medel och aktier”.

I en annan konversation framför Båtelson kritik mot det gemensamma bolaget och att han är oroad. ”Han beskriver konsekvenser det kan innebära för Per Båtelson personligen inom branschen”, står det i revisorernas rapport.

Per Båtelson är även verkställande direktör i det bolag som är kopplat till forskningen på hästceller som skedde utan tillstånd i Karolinskas laboratorium. Enligt KI är forskningen ett brott mot etiktillstånd och detta har nu anmälts till polisen.

Vill inte kommentera

Hos polisen finns bland annat en e-postkonversation mellan Maeurer, Båtelson och övriga styrelseledamöterna i bolaget:

”Kontentan av meddelandet är hur de ska fortskrida med forskningen, affärsupplägget och ansvarsfördelningen i samband med arbetet kring hästar”, står det i revisorernas rapport.

Maeurer och en annan forskare anklagas i polisanmälan för att ”ha orsakat KI miljonbelopp i ekonomisk skada”.

Forskningspengar har använts i snabb takt och även gått till utomstående personer.

Anslagen har bland annat fått betala över 36 000 kronor för flygresor åt Per Båtelson som inte var anställd på sjukhuset denna period.

Ett av de amerikanska bolagen, Geneius Biotechnology, som satsat över 13 miljoner kronor på forskningen, kräver nu tillbaka pengarna från Karolinska institutet.

Peter Buch, som är läkare och representant för Geneius Biotechnology i Sverige, har tidigare sagt till Aftonbladet:

– Jag tror att det här var seriöst från början, sedan har någonting spårat ur, säger han.

– Vi tycker det här är väldigt allvarligt. Hur kan Karolinskas revisorer låta sånt här passera?

Det finns ingen brottsmisstanke mot Per Båtelson.