Trump: Bara de modigaste kan sluta fred

TT TT

Publicerad 2018-06-12

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un upprepade sitt opreciserade löfte att arbeta för ett kärnvapenfritt Korea efter toppmötet med Donald Trump. I utbyte lovar USA:s president säkerhetsgarantier för regimen.

"Vem som helst kan starta krig, men bara de modigaste kan sluta fred!", twittrade Trump på vägen hem.

Den amerikanske ledaren tvivlar inte på att Kim har ärliga uppsåt, efter att i dag ha träffat honom för första gången i Singapore.

– Så fort han är hemma i Nordkorea kommer han att starta en process som kommer att göra väldigt många människor väldigt glada, sade presidenten vid en lång egen presskonferens efter toppmötet.

Han passade också på att prisa det "otroliga" mötet ytterligare när han flög hem.

Kim Jong-Un vill se "underbara" saker för sitt land, skrev han på Twitter.

Kamerorna smattrade intensivt när Trump och Kim tidigare under morgonen satte sig ner för att skriva under sitt gemensamma dokument.

Efter att ha skrivit under tog de båda ledarna varandra leende i hand.

– Ett mycket stort ögonblick i världens historia, sammanfattade Trump mötet.

Vagare formulering

Även Kim var nöjd.

– I dag har vi haft ett historiskt möte och beslutat att lämna det förflutna bakom oss, sade han enligt AFP.

Enligt en nyckelformulering i texten åtar sig Kim att arbeta för en "total kärnvapennedrustning på Koreahalvön". Samma formulering användes efter Nordkoreas toppmöte med Sydkorea i våras.

Skeptiker påpekar att formuleringen är öppen för tolkning och vagare än det krav som USA tidigare ställt på Nordkorea om en "fullständig, verifierbar och oåterkallelig" avrustning.

Trump är dock övertygad om att processen kommer att sättas i gång "väldigt, väldigt snabbt" och att den kommer att övervakas med hjälp av "en massa folk" på plats i Nordkorea, sade han efter mötet.

Smickrade Kim

Av dokumentet framgår inte vilka säkerhetsgarantier USA är berett att ge Nordkorea i utbyte mot nedrustning. Men på sin presskonferens sade Trump att han vill "stoppa krigsövningarna", sannolikt syftande på de militärövningar som USA och Sydkorea regelbundet genomför i regionen, och som Nordkorea uppfattar som en djup provokation.

Trump sade också att Kim, utöver det som står i dokumentet, lovat att Nordkorea kommer att förstöra en testplats för robotar. Sanktionerna mot landet kommer dock att ligga kvar tills vidare, enligt Trump.

Presidenten sparade inte på sitt smicker av Kim. Han säger sig ha lärt känna diktatorn väl under mötet och ämnar i framtiden bjuda in honom till Vita Huset:

– Han är en väldigt begåvad man och han älskar sitt land väldigt mycket.

Första gången

På frågor om Nordkoreas historia av brott mot mänskliga rättigheter svarade Trump kortfattat:

– Vi pratade om det helt kort. De kommer att göra saker, jag tror att han vill göra saker.

Toppmötet hölls på hotellet Capella på ön Sentosa i Singapore. Klockan 09:04 lokal tid kom det första, historiska handslaget. Då var det mer sammanbitna miner och reserverade leenden.

Mötet på tu man hand, med tolkar närvarande, varade i omkring trekvart. Därefter hölls ytterligare ett möte tillsammans med ländernas delegationer, där bland andra utrikesministrarna Mike Pompeo och Ri Yong-Ho deltog.

Det är första gången som en sittande amerikansk president träffar Nordkoreas högste ledare. Att de ens skulle kunna mötas var i stort sett otänkbart bara för några månader sedan, då de båda ledarna utbytte en rad förolämpningar och hot med varandra.

Följ ämnen i artikeln