Josefs son hade nyckel till källaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-29

Josef Fritzls son, Elisabeths bror, hade också en nyckel till källaren. Det berättar Sabine Kirschbichler som i två år hyrde en lägenhet i huset.

– Han tillät aldrig någon annan att gå ner i källaren, säger hon till den tyska tidningen Brigitte.

Mellan 2001 och 2003 bodde Sabine Kirschbichler tillsammans med sin bror Thomas i huset som nu har blivit känt för hela världen.

För 450 euro i månaden hyrde de en lägenhet på andra våningen. De kunde aldrig ana vad som pågick under hennes fötter.

När Sabine i söndags slog på tv-nyheterna fick hon en chock.

– Nu förstår vi varför vi aldrig fick något källarförråd, säger hon till tidningen Brigitte.

Släppte inte ner någon

Hon berättar att intill dem på andra våningen i huset bodde Josef Fritzls son Thomas. När Sabine flyttade in i huset presenterade sig mannen, som var i 35-årsåldern som fastighetsskötare. Det var till honom man skulle vända sig om det gått en propp eller om det var problem med värmen.

– Han hade nyckel till källaren och var alltid nogrann med att inte släppa ner någon annan, berättar Sabine.

Hon beskriver sonen som en slarver, ofta redlöst berusad.

– Han hade aldrig några besök, men alltid en flaska i handen. Den enda han hade bra kontakt med var hans far, säger hon till Brigitte.

När Sabines bror frågade vad som fanns i källaren och om det var möjligt att få tillgång till ett förråd svarade Thomas att det bara bestod av ett enda rum och att det redan var fullt, skriver tidningen Brigitte.

Inte misstänkt

Polisen hade på tisdagen inte några misstankar om att sonen skulle ha varit delaktig i sin fars tyranni och övergrepp. På presskonferensen konfronterades polischefen och åklagaren med uppgifterna om att brodern skulle ha haft en nyckel till källaren.

De medgav att så kunde vara fallet, men att det ändå inte behöver betyda att han kände till vad som pågick eftersom han inte hade tillgång till de hemliga utrymmena.

Följ ämnen i artikeln