Kriminalvårdare i upprop: ”Kvinnorna har känt en rädsla”

Uppdaterad 2017-12-11 | Publicerad 2017-12-10

Det senaste MeToo-uppropet kommer från Kriminalvården.

Nära tusen namnunderskrifter har lämnats över till personalchefen.

– De här kvinnorna har känt en rädsla för att berätta om vad som hänt dem, och så vill jag verkligen inte att det ska vara, säger HR-direktör Johan Modin.

Uppropet görs under taggen #virivermurarna och hade skrivit under av 954 personer när det lämnades in i fredags. Sedan dess har antalet namnunderskrifter passerat tusen. I en grupp på Facebook beskrivs cirka 150 händelser där kvinnor berättar om hur de trakasserats eller särbehandlats på jobbet.

– Det jag fått höra berör mig väldigt djupt. De här kvinnorna har känt en rädsla för att berätta om vad som hänt dem, och så vill jag verkligen inte att det ska vara. Mitt mål är att alla ska känna sig så trygga att de kan berätta – och anmäla, säger Kriminalvårdens HR-direktör Johan Modin i ett pressmeddelande.

Han förklarar att det finns regler och rutiner för att hantera och utreda kränkningar och sexuella trakasserier, och att arbetet kring värdegrunds- och jämställdhetsfrågor intensifierats i sedan MeToo-rörelsen drog i gång.

– För mig står det klart att det här är frågor som vi måste arbeta mer med, säger Johan Modin.

”Skakande läsning”

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg har också tagit del av vittnesmålen i uppropet.

”De berättelser, som jag med ilska och sorg tagit del av, vittnar om en notorisk oförmåga hos vissa män att leva upp till de lagar och regler som gäller i umgänget människor emellan. Det är skakande läsning. Jag är tacksam gentemot de medarbetare som har delat med sig av sina berättelser”, säger han i en kommentar och fortsätter:

”De av oss som är män bär ett särskilt ansvar. Vi behöver se och förstå innebörden och konsekvenserna av den manskultur vi lever i. Låt oss tydligt visa att vi tar avstånd från dem som så flagrant misslyckas med att leva upp till de ideal som de flesta av oss står för.”