Egenföretagande stort bland pensionärer

Uppdaterad 2013-04-25 | Publicerad 2013-04-08

På väg att bli pensionär? Då är det läge att starta eget. Med en del av pensionen som ekonomisk grundplåt kan förutsättningarna knappast bli bättre.

Om du inte riktigt är beredd att slå dig till ro när pensionen närmar sig finns det utmärkta förutsättningar för eget företagande menar Rolf Dahlberg, VD på Visma Spcs som står bakom kartläggningen.

– Som pensionär kan man välja att ta ut hela eller delar av pensionen och ha det som en grundplåt i sin ekonomi. I kombination med att äldre ofta har värdefull kunskap och ett stort kontaktnät ger det utmärkta förutsättningar för eget företagande.

Höjd pensionsålder kan spela in

Av de över 65 år som registrerade ett företag under 2012 var 72 procent män sett över hela landet och den största ökningen av nya företag noterades i Kalmar där siffran var 92 procent högre än året innan. Ökningen tros bero på diskussioner om en höjd pensionsålder.

–För varje år ser vi att allt fler seniorer väljer att fortsätta ett aktivt yrkesliv och blir egenföretagare. Den politiska debatten om höjd pensionsålder kan ha bidragit till att fler väljer att starta eget i stället för att stanna kvar på sin arbetsplats i ytterligare ett par år, säger Rolf Dahlberg.

Konsultverksamhet vanligast

Den vanligaste branschen bland pensionärer var liksom året innan konsultverksamhet. Teknik- och organisationskonsulterna dominerar framför allt bland männen. Bland kvinnorna är uthyrning av bostäder och lokaler den största branschen. Verksamheter inom branscherna bygg, redovisning samt handel är också vanliga. Däremot är de äldre knappast alls representerade i branscher som hårvård, skönhetsvård, kroppsvård, programmering, internethandel eller restaurang, som är de stora branscherna bland unga företagare.

Följ ämnen i artikeln