Trumps nya teori: Google manipulerar nätsökningar

Uppdaterad 2016-09-30 | Publicerad 2016-09-29

Först var det mikrofonen.

Sedan moderatorn.

Nu anklagar Donald Trump teknikjätten Google för att hans prestation i den första av tre valdebatter sågas – och att rivalen har seglat iväg i opinionsmätningarna.

– Googles sökmotor undanhöll dåliga nyheter om Hillary Clinton, sa han på ett kampanjmöte i veckan.

Presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump möttes i den första av tre tv-sända valdebatter tidigare i veckan. Både i analyser och undersökningar utsågs Hillary Clinton till klar segrare i debatten.

Det dröjde inte länge innan Donald Trump började surra om en bakomliggande komplott.

Fel på mikrofonen hette det först – den var för låg och stängdes av.

Sedan har bortförklaringarna fortsatt att rulla in från den kontroversielle republikanen.

Ny konspirationsteori

Donald Trump förklarar för Fox News Bill O'Reilly att han tycker att moderatorn i debatten, Lester Holt, ställde mycket tuffare frågor till honom än till Hillary Clinton. Bland annat nämner han frågorna om att han tidigare ifrågasatt president Barack Obamas amerikanska medborgarskap.

Nu lanserar fastighetsmiljardären en ny konspirationsteori – till att hans debattinsats av många bedöms som ett misslyckande.

Han anklagar sökmotorgiganten Google för att ha manipulerat nätsökningar efter debatten.

– Googles sökmotor undanhöll dåliga nyheter om Hillary Clinton, sa Donald Trump vid ett kampanjmöte i Waukesha, Wisconsin, enligt CNN.

– Vad säger ni om det?

Åhörarna jublade.

Rysk rapportering

Donald Trump har inte backat upp sitt påstående med några konkreta bevis. Men uttalandet kommer två veckor efter att den ryska statskontrollerade nyhetsförmedlaren Sputnik News rapporterat om att sökningar via Google favoriserar Hillary Clinton.

Clinton drar ifrån

Sedan debatten i måndags har sannolikheten för att Hillary Clinton ska vinna valet över Donald Trump ökat.

Sajten Five Thirty Eight sammanställer opinionsmätningar och gör en prognos utifrån hur kandidaterna ligger till i de olika delstaterna. Enligt den prognosen har Hillary Clinton just nu  62,2 procents chans att vinna och bli USA:s nästa president, för Donald Trump är möjligheten 37,7. Det är en kraftig förändring mot hur det såg ut inför debatten.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

5 avgörande punkter från presidentvalsdebatten

Trumps snörvlande

 Hade kandidaten som framställer sig som mannen med järnhälsan drabbats av en förkylning? Många irriterade sig på hans snörvlande och twittrade om detta. Dålig tajming för Trump som ifrågasatt om Clinton verkligen är tillräckligt frisk för att bli president.

Hillary Clintons överlägsna leende

 Ett antal gånger under debatten såg Hillary ut som om hon knappt trodde sina öron och visade det genom överdrivet leende och lätt himlande ögon. Ett ­uttryck som lätt kan uppfattas som överlägset och hånfullt. Ett liknande misstag av Gore i valdebatten år 2000 kan ha kostat honom segern.

Passiv moderator

 NBC:s nyhetsankare Lester Holt lät under perioder de två kandidaterna hålla igång ­debatten själva. När han upp­repade gånger försökte få framför allt Donald Trump att hålla sig till ämnet och den angivna tidsramen blev han nästan ­varje gång överkörd av Trump.

Trumps bästa attack: ”Hillary har ­erfarenhet men det är dålig, ­dålig ­erfarenhet.”

Clintons bästa attack: ”Jag tror Donald just kritiserade mig för att ha förberett mig inför debatten. Ja, det gjorde jag. Vet du vad mer jag för­berett mig inför? Att bli president. Jag tycker det är en bra sak att göra.”