Experten om stormen kring Facebook: ”Kan förlora många användare”

Publicerad 2018-03-24

Bara genom att analysera vad du klickar ”gilla” på kan Facebook dra slutsatser om din sexuella läggning, politiska övertygelse och intelligens.

Professorn Simone Fischer Hübner varnar för att den sociala jätten kombinerar olika typer av information – utan att användarna gett tillåtelse till det.

– Risken att datan missbrukas är mycket stor, säger hon.

Gullig hund: Tumme upp. Ett foto på favoritbandet: Rakt på hjärtsymbolen. En demonstration för alla människors lika värde: Klart jag kommer.

En klick på tumsymbolen på Facebook kan verka enkelt och okomplicerat – men i själva verket ingår dina pekfingerrörelser i det stora pussel av information som den sociala nätverket ständigt lägger för att kartlägga sina användare.

Datan aggregeras sedan så att Facebook kan dra långtgående slutsatser om personliga uppgifter som kan vara oerhört känsliga.

– Det rör sig om sådant som politiska åsikter, sexuell läggning, intelligens, droganvändning och dina relationer med andra människor, säger Simone Fischer Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet.

Professorn Simone Fischer Hübner.

”Utsätter sig för stora risker”

Den här bearbetningen görs utan att användarna gett sitt tillstånd. I de flesta fall vet de överhuvudtaget inte om att den avancerade kartläggningen sker.

– Många tänker nog att de har kontroll över vad de lägger upp på Facebook eller andra sociala medier, men i själva verket vet de flesta väldigt lite om vad som händer med informationen och hur den används, säger Simone Fischer Hübner.

Facebooks affärsmodell går ut på att tjäna pengar på att människor delar med sig av personliga uppgifter. Mot denna bakgrund blev Simone Fischer Hübner inte förvånad när det avslöjades att bolaget Cambridge Analytica kommit över data från omkring 50 miljoner av det sociala nätverkets användare.

– Man utsätter sig för stora risker när man använder sociala medier. Här har det ju visat sig att de också fått uppgifter om personers Facebook-vänner. Det räcker alltså inte att du är försiktig om du har vänner som inte tänker sig för.

Rådet: Gör slut med vänner

Simone Fischer Hübner använder inte Facebook alls. Hon menar att Cambridge Analytica-skandalen kan leda till att fler överger nätverket.

– Jag tror att Facebook kan förlora många användare. Men egentligen hoppas jag mest på att detta leder till en större diskussion om integritet, demokrati och vilka konsekvenser sådana här problem kan få för vårt samhälle.

Till den som vill fortsätta att strössla gilla-markeringar omkring sig har Simone Fischer Hübner några råd: Se över integritetsinställningarna, dra ner på antalet vänner, var restriktiv med vilken information du lägger upp och kontrollera appar innan du laddar ner dem.

– En del av de här sakerna är ganska komplicerade i nuläget, men i maj kommer en ny dataskyddsförordning som innebär förenklingar och förbättringar på en rad områden. Jag tror att den kommer att ha stor betydelse.