Finansministern: Stanna i Tyskland

Publicerad 2015-11-06

Magdalena Andersson, finansminister.

Finansminister Magdalena Andersson (S) avråder asylsökande från att komma till Sverige.

Regeringspartnern MP tror att mer boenden kan ordnas genom att betala privatpersoner som hyr ut rum.

– Befinner man sig i Tyskland och har tak över huvudet är det kanske säkrare att stanna där än att komma till Sverige och riskera att inte få tak över huvudet, säger finansministern efter ett samråd med EU-nämnden

Hon säger att det faktum att cirka 50 nyanlända i natt fick sova på golvet hos Migrationsverket i Norrköping, och att människor nu får bo i tält, visar att mottagningssystemet är fullt.

– Det bör finnas mer kapacitet i andra EU-länder, säger Magdalena Andersson.

Utöver de 50 som fick sova på myndigheten i Norrköping kom ytterligare två bussar med asylsökande till staden under natten. De inkvarterades i andra tillfälliga boenden, till exempel sovsalar i andra kontorsbyggnader som myndigheten hyrt.

Tält i Malmö

Till Malmö har det sedan i går eftermiddag kommit minst 1 743 asylsökande, kanske fler. För att alla ska kunna få tak över huvudet består Migrationsverkets kundcenter på Jägersro numera också av ett tiotal stora tält. De första uppfördes redan för ett par veckor sedan, men det är först nu som de börjar fyllas på ordentligt. Runt 250 personer fick tillbringa natten i tälten.

– De brukar behöva stanna där i fem sex timmar. Det känns inte bra, men vi har inget annat val. Det är tak över huvudet och varmt. Det är tusen gånger bättre än att de får stå på vår parkeringsplats, säger Rexhep Hajrizi, beredskapsansvarig på Migrationsverket kundcenter i Malmö.

Totalt finns det snart tältplatser för runt 400 personer.

Varnade i går

I går gick migrationsminister Morgan Johansson (S) ut och varnade asylsökande för att Sverige inte längre kan garantera boenden för dem. För att kunna lösa den bostadsbrist som råder föreslår nu Miljöpartiet att privatpersoner som hyr ut till asylsökande ska kunna få betalt.

– Vi ser att vi har ett akut behov av boendeplatser och att människor är engagerade i den här frågan. Vi har kollat på en summa som ligger på ungefär 2 000 kronor i månaden, men det måste utredas, säger Magda Rasmusson (MP), tillförordnad migrationspolitisk talesperson, till TT.

Miljardbesparing

Hon tror att det här både skulle kunna leda till bättre integration och minskade kostnader.

– Vi har räknat på vad kostnadstaket är i dag för Migrationsverket, och vi tänker att det går att skära där. Skulle man kunna få fram 15 000 boendeplatser skulle det leda till en minskad kostnad på en miljard, säger Magda Rasmusson.

När ett sådant här system kan bli verklighet är svårt att svara på, säger hon. Först måste man se över hur det kan utformas, vilka minimikrav som ska finnas på boendena och vem som står som ansvarig om något exempelvis skulle gå sönder.

– Det finns en del sådana initiativ just nu där företag och icke vinstdrivande organisationer försöker ta fram en sådan lösning där de kanske står för försäkring, så det finns en mellanhand. Både tryggheten för den asylsökande och den som hyr ut måste så klart säkras på något sätt, säger Rasmusson.

Inte ekonomiskt akut

Finansministern säger att arbetet med att leta besparingar, som kan täcka upp för ökade migrationskostnader, inför nästa år pågår. Till på måndag ska departementen vara klara med sina förslag.

– Det är bra att vi har halverat underskotten i de offentliga finanserna så att vi står på betydligt stabilare grund än om vi hade haft den här situationen för ett år sedan. På det sättet är läget inte akut för de offentliga finanserna, säger hon.

Regeringen ska, "i närtid", lägga fram en proposition för de 9,8 extra miljarderna till kommunerna, och 200 miljoner till civilsamhället, som utlovats redan för i år.

Men finansministern vill ännu inte gå in på under vilka villkor pengarna ska fördelas.