Tvinga bort Trump – så kan det gå till

Vice-presidenten Mike Pence och representanthusets talman Paul Ryan under en presskonferens på Capitol Hill i Washington den 13 september 2016. Båda har nyckelroller i varje försök att avsätta Donald Trump.
Vice-presidenten Mike Pence och representanthusets talman Paul Ryan under en presskonferens på Capitol Hill i Washington den 13 september 2016. Båda har nyckelroller i varje försök att avsätta Donald Trump.Foto: Cliff Owen/AP
NYHETER

Kan Donald Trump tvingas bort från makten redan innan nästa val?

Ja.

Det finns faktiskt flera sätt.

Så här skulle det kunna gå till.

De många skandalerna runt Donald Trump har fått många – främst hans politiska motståndare i det demokratiska partiet – att prata om riksrättsåtal.

Skulle president Trump fällas i ett sådant åtal avsätts han från sitt ämbete och vice-presidenten Mike Pence tar hans plats.

Det är en våt dröm för Trumps många motståndare.

Den amerikanska konstitutionen slår fast att presidenten ska avlägsnas från sitt ämbete om han vid riksrättsåtal fälls för ”förräderi, bestickning eller andra grova brott och förseelser.”

Men vad som utgör ett brott eller en förseelse är i högsta grad en bedömningsfråga. I praktiken kan representanthuset starta en riksrättsprocess för i stort sett vad som helst.

Statsvetaren Julia Azari betonar i Vox att ett riksrättsåtal inte är en juridisk process – det är en politisk.

Åtalet behandlas inte i domstol, utan i kongressens båda kamrar: representanthuset och senaten. Och eftersom republikanerna kontrollerar båda kan Trump – oavsett vad han gjort – varken åtalas eller dömas om inte en stor del av hans eget parti går emot honom.

FAKTA

Så går en riksrättsprocess till

1. En majoritet – 218 av 435 ledamöter – av representanthuset måste godkänna det. I dag är 238 av ledamöterna republikaner, 193 demokrater och fyra platser är vakanta. Demokraterna behöver alltså få med sig 25 republikaner för att väcka åtal.

2. Om det skulle ske ska en rättegång hållas i senaten. Högsta domstolens ordförande leder en sådan. Representanthuset agerar åklagare, och utser representanter för att argumentera för att presidenten borde fällas. Senaten bestämmer hur processen ska gå till – om vittnen ska höras och så vidare.

3. Senaten röstar till sist om att fälla eller frikänna Trump. Två tredjedelar av alla senatorer måste rösta för en fällande dom. I dagsläget är 52 av de 100 senatorerna republikaner.

Källor: Washington Post, Vox

Opinionsundersökningar som Washington Post studerat visar varför det är osannolikt: bland de republikanska väljarna är stödet för Trump massivt.

Andelen amerikaner som tycker att Trump gör ett bra jobb ligger stadigt en bra bit under 50 procent – men presidenten har samtidigt stöd av hela 84 procent av republikanerna, enligt Gallup.

En opinionsundersökning från Quinnipiac University visar att nästan hälften av de republikanska väljarna mer sannolikt skulle stötta en kandidat till representanthuset, om denne i sin tur stod bakom Trump.

Bara några få procent av republikanerna uppfattar stöd för Trump som negativt för en kandidat.

USA:s president Donald Trump mötte Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och ambassadören Sergej Kisljak i Vita huset den 10 maj, och anklagas för att under mötet ha läckt hemliga uppgifter till ryssarna.
USA:s president Donald Trump mötte Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och ambassadören Sergej Kisljak i Vita huset den 10 maj, och anklagas för att under mötet ha läckt hemliga uppgifter till ryssarna. Foto: Alexander Shcherbak / TASS

Trumps stöd bland mittenväljare som varken är demokrater eller republikaner är dock lågt – och 2018 är det val till kongressen. En förändrad balans i senat och representanthus då skulle kunna göra riksrättsåtal mer sannolikt, särskilt om fler republikaner börjat bli rädda att tappa sina egna platser.

Två har åtalas tidigare

Trump har dock historien på sin sida. Ingen president i USA:s historia har avsatts via riksrätt och bara två har åtalats.

Andrew Johnson åtalades 1868 för att försökt ersätta krigsministern Edwin Stanton utan kongressens godkännande, vilket inte var tillåtet enligt Tenure of Office Act. Bakgrunden var en infekterad strid om hur USA skulle återuppbyggas efter inbördeskriget. Åtalet gick till rättegång i senaten, där Johnson undvek att bli avsatt med en rösts marginal.

I samband med Monica Lewinsky-skandalen åtalades Bill Clinton 1998 på två punkter: mened och obstruktion av rättvisa. I rättegången i senaten röstade alla 45 demokrater för att fria honom på båda punkterna, medan tio republikaner röstade för att fria på den första punkten, och fem på den andra. Den två tredjedels majoritet som hade behövts för att fälla var aldrig nära att uppnås.

Richard Nixon avgick självmant 1974 i efterdyningarna av Watergate-skandalen och undvek därmed att åtalas, vilket annars med stor sannolikhet hade slutat med att han blivit avsatt.

I alla tre fallen mötte presidenten en kongress som kontrollerades av hans politiska motståndare, vilket alltså inte är fallet för Donald Trump.

Sista utvägen

Ytterligare ett sätt finns att avsätta Donald Trump även utan riksrättsåtal: Det 25:e tillägget till konstitutionen.

Vice-presidenten och en majoritet av kabinettet kan lämna underskrivna vittnesmål att presidenten är oförmögen att fullgöra de plikter som följer med ämbetet till talmannen i representanthuset och senatens president pro tempore (i dag republikanerna Paul Ryan och Orrin Hatch).

Vice-presidenten övertar då omedelbart presidentämbetet.

Senatens majoritetsledare republikanen Mitch McConnell med sina partikamrater John Barrasso, John Thune och John Cornyn under en presskonferens den 5 april. Republikanerna i senaten är i slutändan dem som avgör om Donald Trump ska kunna avsättas vid ett riksrättsåtal.
Senatens majoritetsledare republikanen Mitch McConnell med sina partikamrater John Barrasso, John Thune och John Cornyn under en presskonferens den 5 april. Republikanerna i senaten är i slutändan dem som avgör om Donald Trump ska kunna avsättas vid ett riksrättsåtal.Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN

Avsikten med lagen är presidentposten inte ska lämnas tom om presidenten blivit allvarligt skadad eller sjuk. Presidenten kan därför när som helst återta sin makt genom ett skriftligt meddelande.

Framhärdar vice-presidenten och kabinettet i att presidenten är oförmögen, avgörs frågan i kongressen, där två tredjedelar av ledamöterna i båda kamrarna måste rösta för att presidenten fortsatt ska betraktas som oförmögen.