Så reagerade politiska Frankrike på attentaten – under sista debatten

Uppdaterad 2017-04-24 | Publicerad 2017-04-21

PARIS. Mitt under den sista stora presidentdebatten på tv slog nyheten om attentatet på Champs Elysées ned.

Nu ställer extremhögerns Marine Le Pen och högerkandidaten François Fillon in fredagens planerade kampanjmöten.

– Det finns inte utrymme att fortsätta valkampanjen, vi måste visa solidaritet med de drabbade poliserna, säger Fillon.

Det var kvällen för den tredje och sista stora presidentdebatten, som i själva verket snarare var en presidentkandidat-utfrågning, inför första omgången av valet på söndag. Samtliga elva presidentkandidater blev, i tur och ordning, utfrågade av programledarna om sin kandidatur under 15 minuter var på fransk public service-tv och -radio.

Nyheten om det befarade terrorattentatet på Champs Elysées kom när ungefär hälften av kandidaterna, däribland slutstridsfavoriterna Jean-Luc Mélenchon och Marine Le Pen, hade frågats ut.

Mélenchon var, liksom flera av kandidaterna, snabb att fördöma attentatet på sociala medier och skrev på Twitter: ”Tankar till den dödade och de skadade poliserna med familjer. Terroristattentat kommer aldrig gå förbi ostraffade, de inblandade kommer aldrig bli glömda”.

Marine Le Pen hade, sitt valprogram troget, ändå ägnat majoriteten av sina femton minuter att prata om vikten av radikala insatser mot islamistiska terrorister. Bland annat föreslår hon att Frankrike ska ha möjlighet att utvisa individer som bevakas av polis och misstänks kunna utföra attentat, om de har icke-franskt medborgarskap. I sin slutplädering säger Le Pen att hon har känslan av att ”allt inte gjorts” för att motarbeta den här typen av attentat.

Emmanuel Macron var först av de fyra favoriterna att bli utfrågad efter att attentatet blivit känt, och ägnade flera minuter åt att beklaga det inträffade och hedra den dödade polisen.

– Jag vill visa min uppskattning till ordningsmakten, och skicka en tanke till den dödades familj, sa Macron, och lovade fransmännen ordning med honom som president, innan han gick vidare till favoritämnena skola och utbildning.
Socialisternas kandidat Benoît Hamon uttryckte i sin slutplädering bestörtning över ”de som vill attackera våra värderingar”.

François Fillon, som var siste presidentkandidat ut i ordningen, är sedan tidigare profilerad i säkerhets- och terrorfrågor och ägnade också han flera minuter åt dådet, utan att för den sakens skull vare sig gå i polemik eller agitera i ämnet.

Fillon har, tillsammans med Marine Le Pen, meddelat att han ställer in sina inplanerade möten under fredagen och vill att valrörelsen, vars sista officiella datum är på fredag, upphör.

– Det finns inte utrymme att fortsätta valkampanjen. Vi måste visa vår solidaritet med poliserna (…) och med en fransk befolkning som blir mer och mer orolig inför dessa terrorhandlingar, säger Fillon.

Frankrikes sittande president François Hollande har kallat till krismöte med flera ministrar på fredag morgon och säger på torsdagsnatten att den dödade polisen kommer att hedras med en nationell ceremoni.

ANNONS