Uppgifter: Stort internt missnöje med AKB - kan tvingas avgå

Uppdaterad 2017-08-24 | Publicerad 2017-05-30

Flera tunga namn inom M vill få bort Anna Kinberg Batra från partiledarposten.

Det kan Dagens industri avslöja idag.

Flera av varandra oberoende källor inom partiet uppger för tidningen att krav på hennes avgång kan komma inom de närmaste dagarna.

– Vi kommenterar inte anonyma citat, säger Moderaternas pressekreterare Niklas Gillström till Aftonbladet.

Anna Kinberg Batra.

Missnöjet med partiledaren Anna Kinberg Batra är utbrett inom Moderaterna. Den senaste tidens ras i opinionen har fått flera tunga moderater att tröttna på sin partiledare.

Enligt uppgifter till Dagens industri är det Stockholmsmoderaterna som är mest missnöjda.

”Hon funkar inte längre. Hon har blivit ett stort sänke för partiet i Stockholm”, säger en källa till DI.

”Förtroendet är förbrukat”

I Skånedistriktet ska förtroendet för Kinberg Batra vara lite starkare, men även bland Skånemoderaterna finns ett missnöje.

”Det spelar ingen roll vad hon gör längre, förtroendet är förbrukat och folk lyssnar inte”, säger en tung företrädare för partiet i Skåne.

Moderaterna vill inte kommentera Di:s uppgifter.

– Moderaterna arbetar nu med att vända ett tuft läge som vi är mycket ödmjuka inför, säger partiets pressekreterare till Aftonbladet.

En av anledningarna till det tappade förtroendet är beskedet om att man var redo att föra samtal och förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen. Sedan dess har opinionssiffrorna rasat.

Ny bottennotering

För en dryg vecka sedan nådde man en ny bottennotering i Aftonbladet/Inizios mätning, där endast 16,8 procent av de tillfrågade svarade M på frågan om vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag.

I maj 2016 var Anna Kinberg Batra som populärast och låg då i en undersökning från Novus nio procentenheter före statsministern i frågan om vilken partiledare väljarna hade störst förtroende för.

På torsdag kommer SCB:s stora väljarundersökning.