Nazister samlades utanför butiken – nu hyllas Ica-handlaren

avClaes Olsson

Både kunder och anställda oroades när nazister samlades utanför Ica Supermarket Lejonet i Åmål. Det fick Ica-handlaren Susanne Enell att ryta till.

Ica Supermarket Åmål tar kraftigt avstånd från aktiviteten utanför butiken”.

Så inleds Facebookinlägget där man kommenterar det som hände på lördagsförmiddagen. Personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, hade samlats utanför Ica för att dela ut flygblad.

– Det var 8-9 personer när de var som flest. Många kunder upplevde det som obehagligt, säger Ica-handlaren Susanne Enell.

1 av 2 | Foto: Privat
Här vajar prideflaggan.

Markerar tydligt

Hon var inte på plats själv men fick höra om händelsen från butikschefen. Då förstod hon att de behövde ta avstånd från det inträffade.

– Vi agerade genom att skriva ett inlägg på Facebook där vi talar om att vi inte kan göra så mycket men att de inte står där med vårt godkännande. Det ville vi verkligen ta avstånd ifrån.

Inlägget avslutas med raden: ”Kom ihåg alla människors lika värde och störst av allt är kärleken”. Butiken hyllas efter avståndstagandet och inlägget har över 2 000 gillamarkeringar.

– Det är klart att det känns bra. Vi har fått en hel del läskiga kommentarer med, men det känns skönt att de flesta av kommentarerna är positiva.

Prideflagga vajar på taket

På bilden intill inlägget ser man att en prideflagga vajar på butikstaket. Den har hängt där sedan Europride 2018.

– Det är ett ställningstagande, jag vill visa att vi respekterar människors olikheter. Den tänker jag aldrig ta ner, säger Susanne Enell.

ARTIKELN HANDLAR OM