Spår av nervgift i var femte citrusfrukt

TT

Publicerad 2019-12-04

I var femte citrusfrukt finns spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos, enligt Livsmedelsverkets kontroller. Arkivbild.

I var femte citrusfrukt finns spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos, som misstänks kunna ge nervskador och defekter på hjärnan hos små barn och foster.

Ändå har andelen minskat på senare år, enligt Livsmedelsverket.

– Exponeringen har minskat med åren så man behöver inte vara mer orolig nu, säger en toxikolog.

Livsmedelsverket har totalt gjort 158 tester på citrusfrukter hittills i år, rapporterar SVT Nyheter som tagit del av myndighetens kontroller. Några av de frukter som har spår av bekämpningsmedlet är spanska apelsiner, marockanska mandariner och brasiliansk lime. Inget av testerna visade dock att nivåerna överstiger det gällande gränsvärdet. Kontrollen visar dessutom att andelen gått ned de senaste åren. I citrusfrukter finns den största andelen av resthalter i skalet.

– Med åren har vi sett färre fynd, vi hittar det i lägre andel av våra prover och i lägre halter, säger Anneli Widenfalk, toxikolog och riskvärderare vid Livsmedelsverket, till TT.

Stor osäkerhet

Nervgiftet klorpyrifos är det vanligaste insektsmedlet som används inom jordbruket, men har aldrig varit godkänt för den användningen i Sverige. Bekämpningsmedlet är förbjudet att använda inom ekologisk odling.

Även om gränsvärdena inte överstigits i Livsmedelsverkets tester råder det stor osäkerhet kring hur stora doser av bekämpningsmedlet som faktiskt är skadliga.

Enligt en granskning av forskare vid Karolinska institutet kan även mycket låga doser av klorpyrifos medföra risker för människor, skriver SVT.

– Vi tror att negativa effekter kan uppstå i de låga koncentrationer som befolkningen utsätts för. Det är ett ämne som inte borde användas, säger Axel Mie, forskarassistent på Karolinska institutet, till kanalen.

Försiktighetsåtgärd

Vid den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA har en ny bedömning gjorts av klorpyrifos. På grund av den osäkerhet som finns kring bekämpningsmedlet vill EU-kommissionen nu förbjuda användningen av det inom EU. Medlemsländerna ska rösta om förslaget på fredag.

– Enkelt sagt kan man säga att det här ämnet inte uppfyller de säkerhetskrav som finns inom EU, man har inte kunnat visa att det är säkert och som en försiktighetsåtgärd vill man då stoppa användningen, säger Widenfalk.

Men det finns ingen anledning till oro för den som konsumerar citrusfrukter och inte ingår i riskgrupperna, det vill säga gravida och små barn, enligt Widenfalk.

– Den nya bedömningen som man gjort nu vid EFSA, det är framförallt för foster och små barn där man inte riktigt kan säga vilken nivå som är säker då det finns för mycket osäkerhet i det vetenskapliga underlaget. Så det är framförallt för att skydda dem som man nu som säkerhetsåtgärd föreslår att detta ska inte få användas inom EU längre. Vi andra behöver inte vara så oroliga, säger hon.

– Vi har sett att exponeringen har minskat med åren så man behöver inte vara mer orolig nu.